BÜYÜKŞEHİR DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN BU YANA NELER YAPTI? BALAMİR GÜNDOĞDU AÇIKLADI

16 Şubat 2023 15:33
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk günden bu yana afet bölgesine yaptığı yardımları açıkladı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şubat ayı meclis toplantısı bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki yıkıcı depremin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve 12 ilçe belediye başkanı afet bölgesinde görevlendirildi. Afet bölgesinde olan başkanlar toplantıya katılmazeken Zeki Aygün, Mustafa Kocaman ,Adnan Turan ve Bünyamin Çiftçi, meclisteki yerlerini aldı. meclisi Başkanvekili Yaşar Çakmak yönetti. 117 gündem maddesinin olduğu mecliste gündem maddeleri öncesi yaşadığımız afette hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından söz alan Kocaeli Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, yaşanan afet sonrası Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ilk günden bu yana yapmış olduğu işler adına bilgilendirmelerde bulundu.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK FELAKETİ”

Gündoğdu; Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçesinde gerçekleşen iki büyük deprem, yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. 6 Şubat sabahı saat 04.17’de meydana gelen Pazarcık merkezli depremin şiddeti 7,7 iken, aynı gün 13.24’te meydana gelen Elbistan merkezli depremin şiddeti ise 7,6 olarak ölçüldü. 6 şiddetinden büyük birçok artçı deprem oldu. Uzmanlar; bu iki depremi birbirinden bağımsız, ama birbirini tetikleyen ve dünyada örneği olmayan istisnai bir durum olarak tanımladılar. Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.

“VAKİT KAYBETMEDEN EKİPLERİMİZİ GÖNDERDİK”

1 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak depremin olduğu gecenin ardından vakit kaybetmeden seferberlik ruhuyla felaket bölgelerine ekiplerimizi gönderdik. Depremin yıkım etkisini ve hava şartlarını da göz önüne alarak ekiplerimizin sayısını her geçen gün artırdık. Özellikle Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay illerine ulaşan ekiplerimiz AFAD koordinasyonuna girerek hiç beklemeksizin arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Körfez, Dilovası ve Darıca Belediye başkanlarımız Kahramanmaraş ’da görevlendirildiler ve yine AFAD’ın koordinasyonunda çalışmalarına başladılar. Öte yandan deprem arama kurtarma çalışmalarına katkı sunmak ve depremin yaralarını sarmak için 7 ilçe Belediye Başkanımız ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın, Hatay ‘da görevlendirildi.

“İLK GÜNDEN BU YANA”

2 İlk etapta; İtfaiye Dairesi Başkanlığına ait 2 adet kurtarma aracı, 1 adet çok maksatlı itfaiye aracı, 1 adet tam donanımlı Afet Tırı, 3 adet hizmet arabası ve 32 İtfaiye personeline ilave olarak, Antikkapı şirketimize ait 1 adet yemek tırı, 1 adet ekmek tırı, 2 adet hizmet arabası ve 28 personel ile saat 06:30 da deprem bölgesine hareket etti. Afetin ilk gününden bu yana; • 620 bin kase çorba, • 180 bin ekmek, • 185 bin lavaş, • 382 bin hazır gıda, • 60 bin kase sıcak yemek, üretimi yaparak depremzede vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçlarını karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. 3 Şu an geldiğimiz noktada; 298 adet iş makinası ve ekipman ile bölgede hizmet vermekteyiz. Bunlar; (13 duş - 31 wc - 39 çift kabin - 31 Tır (Lobet) - 25 hizmet aracı - 18 ekskavatör - 18 kamyon 15 ambulans - 14 kazıyıcı yükleyici - 13 kurtarma aracı - 10 su tankeri - 10 hasar tespit bakım aracı - 9 pikap - 8 arazöz - 8 cenaze aracı - 7 wc+odalı konteyner - 6 vinç - 4 akaryakıt tankeri 3 itfaiye aracı - 3 transpalet - 2 akustik dinleme cihazı - 2 forklift - 1 greyder - 1 kayar kasa 1 kamyonet - 1 Bobcat - 1 servis aracı - 1 jeneratör - 1 afet tırı - 1 ekmek tırı - 1 yemek tırı) ndan oluşmaktadır. Öte yandan 706 Büyükşehir Belediyesi personelimiz de deprem bölgesinde 7/24 esası ile çalışmalarını sürdürmektedir.

“HER TÜRLÜ İMKAN SUNULACAK ŞEKİLDE DİZAYN EDİYORUZ”

Kurtarma ekiplerimiz bu güne kadar 82 vatandaşımızı enkazın altından sağ olarak çıkarmayı başardı. Sizler ve tüm Kocaeliler adına onlara teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun… 4 • Defne ve Antakya da çöp toplama işlerini organize ediyoruz. • Haşere ve kemirgenlere karşı ilaçlama çalışmalarını yürütüyoruz. • ISU Genel Müdürlüğümüz su şebekelerinin depo kısımlarını devreye almaya başladı, arızalı kısımların da tespitini yapıyor. • Hasar gören Elektrik trafolarını yeniliyoruz. • Adli makamlar ile beraber Cenaze hizmetlerini yürütüyoruz. Yerleşim alanı için Hatay’ın Defne ilçesinde 30 dönüm – 45 dönüm ve 7,5 dönüm olmak üzere 3 yer belirledik. • Defne, Orhanlı kavşağında 30 dönüm alanda, 1000 adet çadır, yemekhane ve çocuk oyun alanları kurulması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. • Antakya Valiliğinin hemen önünde 45 dönümlük alanın 10 dönümlük kısmına Konteyner sahra hastanesi kurulumu için çalışmalarımız devam ediyor. 45 dönümlük alanın 35 dönümlük kısmına 350 konteynerlik yaşam alanı oluşturma çalışmaları devam ediyor. • 7,5 dönüm alanda 70 konteynerlik yaşam alanı oluşturma çalışmaları devam ediyor. 5 Konteyner ve afet çadır kentlerini depremzede ailelerimize her türlü imkan sunulacak şekilde dizayn ediyoruz.

“412 TIR BÖLGEYE UŞLAŞTI”

Kanalizasyonundan aydınlatmasına kadar bütün alt ve üst yapı çalışmalarını yapıyoruz. Yemekhaneler, çocuklar için oyun alanı ve kreş, tuvalet ve hijyen gibi temel ihtiyaçların karşılanacağı, toplu bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Uzman psikologlarımız vasıtasıyla çocuklarımız başta olmak üzere depremzede vatandaşlarımıza psikolojik destek sunuyoruz. Bildiğiniz üzere Kocaeli ’den deprem bölgesine gidecek ayni yardımların toplanma merkezi olarak eski Carrefoursa binasını belirledik. 6 Kocaeli Valiliği ve AFAD ile birlikte vatandaşlardan gelen yardımlar burada toplandıktan sonra, bölgeye ulaştırılıyor. 16 Şubat itibari ile; • 125 tır Kuru Gıda-Kahvaltılık, • 125 tır Giyim-Battaniye-Tüp-Isıtıcı, • 67 tır Su, • 45 tır Hijyen malzemesi, • 25 tır Un-Ekmek, • 15 tır Teknik malzeme-Konteyner-Çadır, • 5 tır Trafo ve ekipmanları • 5 tır İlaç-Tıbbi Malzeme olmak üzere; toplam 412 tır deprem bölgelerimize ulaştırıldı. Her gün yardım tırlarımız bölgeye gitmeye devam ediyor.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X