Büyükşehir’den üreticilere damızlık manda boğası desteği

28 Ağustos 2023 11:36
Büyükşehir’in desteği ile temin edilen damızlık manda boğaları, Kandıra’da Başkan Büyükakın’ın katılımıyla düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi” kapsamında manda yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla üreticilere damızlık manda boğası desteği sağlıyor. Bu bağlamda Kandıra ilçesinde Başkan Büyükakın’ın katılımıyla düzenlenen törenle damızlık manda boğaları üreticilere teslim edildi. Törende konuşan Başkan Büyükakın,  “Hedefimiz, Kandıra yoğurdu başta olmak üzere manda sütünden elde edilen ürünlerin ulusal çapta ün kazanmasını sağlamak ve böylece çiftçilerimizin kazancını artırmaktır” açıklamasını yaptı.

 

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ YENİDEN CANLANACAK

Tarım ve Orman Bakanlığının, “Halk Elinde Anadolu Mandasının Islahı Projesi” doğrultusunda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen, “Damızlık Manda Boğa Desteği Projesi” kapsamında, Kandıralı üreticilere manda desteği veriliyor. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen proje ile yerli manda varlığının ve yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması, manda sayısındaki hızlı azalışının önlenmesi, bu  üretim  kolundan  elde  edilen  verim  ve gelirin artırılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Mandası ırk ıslahının daha verimli ve kaliteli yürütülebilmesi, manda sayısının artırılması, et-süt üretiminde verimliliğin ve kalitenin yükseltilmesi ve kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesini sağlayacak proje kapsamında, birlik üyesi üreticilerin damızlık manda boğası taleplerini yerine getirdi.

DAĞITIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

Yaklaşık 270 ila 370 kilogram ağırlığındaki mandaların 200 kilogram karşılığı olan 30 bin TL hibe desteği verilerek, üreticilere destek sağlanmış oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile temin edilen 9-17 aylık boğa adayı damızlık mandalar, Kandıra ilçesi Kabaağaç Mahallesi’nde Başkan Büyükakın’ın katılımıyla düzenlenen törenle üreticilere teslim edildi. 

Kabaağaç Mahallesi’nde düzenlenen manda dağıtım törenine AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Veysal Tipioğlu ve Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kartepe Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türker,  AK Parti Kandıra İlçe Başkanı Erol Ölmez, muhtarlar, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

 

“KANDIRA SÜTÜ VE YOĞURDU ULUSAL ÇAPTA ÜN KAZANACAK”

Başkan Büyükakın burada yaptığı konuşmada, Kocaeli’de tarımsal kalkınmaya destek olmak ve çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için çok sayıda projeyi hayata geçirerek, üreticilerin yüzünü güldürdüklerini söyledi. Mazot, gübre, tohum ve yem bitkisi başta olmak üzere birçok desteğin yanı sıra, üreticilerin bir talebini daha yerine getirerek, süt verimini daha da artırmak için damızlık manda boğası desteği verdiklerini belirten Büyükakın, “Hedefimiz, Kandıra yoğurdu başta olmak üzere manda sütünden elde edilen ürünlerin ulusal çapta ün kazanmasını sağlamak ve böylece çiftçilerimizin kazancını artırmaktır. Bugün mandaların ilk teslimlerini yaptık, hayırlı ve bereketli olsun” ifadelerini kullandı.

 

“MANDA SÜTÜ ÜRÜNLERİNİ PAZARLA BULUŞTURACAĞIZ”

Manda desteği ile birlikte Kandıra’nın meşhur manda yoğurdunun pazarda buluşması kısmında bir çözüm üretmek istediklerini dile getiren Büyükakın, “Bu konuda ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Orayı çözmeden, bu tarafı çözmüş olmamızın tek başına bir anlamı olmayacak. Yani yoğurdu pazarla buluşturacak, orayı bir düzene sokacak bir çözüm içinde de olmamız gerekiyor. Manda sütünden elde edilecek ürünlerin bir katma değer artışı olmasını istiyoruz. Manda sütünden elde edilen peyniri, yoğurdu otellere, marketlere satan bir çiftliğimiz var. Bunun benzerini burada kurmamız gerekir. Büyükşehir olarak, üreticileri bir araya getirerek, o zinciri sağlayarak üretimi bu şekilde yapmanın yolunu arayacağız. Bundan sonraki hedefimiz sadece Kandıra yoğurdu ile ilgili değil, manda sütü ile yapılacak olan ürünlerle ilgili bir aksiyon almak olsun. Bununla ilgili bir çalışma yürütmeye başlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

ÜRETİCİLERE MAZOT DESTEĞİ MÜJDESİ

Konuşmasının sonunda çiftçilere mazot desteği müjdesi veren Başkan Büyükakın, şunları kaydetti; “İnşallah önümüzdeki ayın ortalarından itibaren mazot yardımı ile ilgili başvuruları alacağız. Mazot desteğini devam ettireceğiz inşallah. Onun da buradan müjdesini vermiş olalım. Toprağın ekilmeye devam edilmesi gerekiyor. Artık gıda, milletler için bir güvenlik meselesi oldu. Gıda arzının sürekliliğini sağlayamayan, topraklarını ekmeyi beceremeyen milletler bundan sonraki zamanlarda gerçekten büyük sıkıntılar yaşayacaklar. Topraklarımızın ekilmesini ve hayvancılığın yapılmasını sağlayacak projeleri hayata geçirmek ve başarılı olmak zorundayız. Bu bizim için bir varlık mücadelesi, ölüm kalım mücadelesidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak önümüzdeki süreçte var gücümüzle sizleri desteklemeye devam edeceğiz.”

 

“HALKIN REFAHI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman da halkın refahı için, güzel yaşaması için siyaset yaptıklarını belirterek, “Belediyeler sadece alt ve üst yapı yapmazlar. Bizim AK Parti olarak belediyecilik anlayışımız, beşikten mezara kadar insanımızın ihtiyacı olan her alanda, milletimizin ne talebi varsa yerine getirmektir. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin büyük hizmetler, muhteşem işler yapıyor. Tahir Büyükakın başkanımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“KANDIRALI ÇİFTÇİLER ÇOK MEMNUN”

Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın, Kandıralı çiftçiler tüm taleplerini yerine getirdiğini ifade ederek, “Manda konusunda da başkanımız sağ olsun desteğini esirgemedi. Çiftçilerimiz Büyükşehir’in desteklerinden çok memnun. Bu desteklerin artarak devam edeceğine inanıyorum. Tarıma ve çiftçilere verdiği desteklerden dolayı Kandıralı üreticiler adına başkanımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Tarım ve Orman İl Müdürü Levent Küçük ise, bakanlığın hayata geçirdiği projenin 920 manda ile Kandıra’da başlatıldığını açıklayarak, şöyle konuştu; “Özellikle pandemi döneminden bu yana devletimiz üretimin durmaması için çiftçilerimize elinden gelen desteği sağladı. Sağ olsun, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de çiftçilerimize büyük destekler verdi. Üreticimizin her zaman yanında oldu. Kocaeli, sanayisi, tarım ve hayvancılığı ile bir üretim kenti haline geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”

 

ÜRETİCİLERDEN BAŞKANA TEŞEKKÜR

Konuşmaların ardından Başkan Büyükakın ve protokol üyelerince, daha önce kura çekimi ile belirlenen damızlık manda boğalarını, hayırlı ve bereketli olması temennisiyle üreticilere teslim edildi. Mandalarını alan üreticiler, duydukları memnuniyeti dile getirerek, desteklerinden dolayı Başkan Tahir Büyükakın’a teşekkür etti.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X