Can Dostum Projesi engelli bireyleri ve yakınlarını afete hazırlayacak

16 Ağustos 2023 12:21
17 Ağustos Depremi’nin yıldönümünde açıklamalarda bulunan Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, “1999 Gölcük Depreminin ağır bilançosu, kentimizdeki inşaat sektörünün ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerçeğini gözler önüne serdiği gibi, halkımızın deprem sırasında alacağı tedbirlerle ilgili bilgi eksikliğinin olduğunu da fark etmemizi sağladı.”

 Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos Depremi’nin yıl dönümünde Seka Park Maide Restoran’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Korkmaz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;” “Şubat Ayı'nda gerçekleşen ve 11 ilimizi yıkıcı şekilde etkileyen Kahramanmaraş Depremi kentimizin ve yaşadığımız coğrafyanın deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşmemize sebep oldu. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depreminin ağır bilançosu, kentimizdeki inşaat sektörünün ciddi anlamda gözden geçirilmesi gerçeğini gözler önüne serdiği gibi, halkımızın deprem sırasında alacağı tedbirlerle ilgili bilgi eksikliğinin olduğunu da fark etmemizi sağladı. Özellikle engelli bireylerin ilgili felaket süreçlerinde nasıl davranmaları gerektiği, ne gibi önlemlerin alınması gerektiğiyle ilgili eğitime tabi tutulmaları gerekliğini acilen müdahale etmemizi gerektiren büyük bir eksiğimizdi.

“ENGELLİ BİREYLERE EĞİTİM VERİLECEK”

17 Ağustos Depreminin yıldönümüne ithafen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve AFAD birliği ile Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisimiz tarafından, Engelli Meclisi Başkanımız Ufuk Koçak öncülüğünde Can Dostum Projesi hazırlandı. Yaşadığımız kenti afetlere karşı hazırlamak, kentlilik bilinci ve dayanışmayı anlatmak adına hazırlanan proje acil afet ve durumlarında engelli bireylerin ve yakınlarının afete hazırlanması, afet anında görev almaları için hazırlanmıştır. Projemiz kapsamında engelli bireylerimize yönelik, Afet Eğitimi, Acil Durum ve Haberleşme Eğitimi, ilk Yardım Eğitimi olmak üzere uygulamalı eğitimler verilecektir Doğal afetlere bağlı olarak engelli sayısının küçümsenmeyecek oranda olduğu ilimizde, eğitim alan engelli bireylerimiz bu ve benzeri projelerde aldıkları eğitimler ile ilgili daha sonraki süreçlerde de bilgilendirmeler yapabileceklerdir. Zira toplum içerisinde yaratıcı ve üretici engelli bireylerin gelişmesi ve değerlendirilmesi için kişinin öz güveninin artırılması en önemli araçlardan birisidir. 18 bin 873 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 23 bin 781 insanımızın yaralandığı Kocaeli Gölcük Merkezli depremin üzerinden 24 yıl geçti resmî sonuçlara göre 328 bin 113 ev ve işyeri yıkıldı veya hasar gördü. Bu rakamlarla birlikte dönemin yapı stoğunda %25’lik bölümü kullanılamaz hale geldi 66'sı ise yerle bir oldu. Bir milyondan fazla insanımız evsiz kaldı 17 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp ortaya çıktı. Marmara bölgesi başta olmak üzere 15 ilimiz bu depremden etkilendi ve 16 milyon vatandaşımız bu depremin sonuçlarını yakından hissetti. Bu rakam dolaylı olarak o dönem için ülke nüfusumuzun 25'ini etkilemiş oldu.

" ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ"

Yakın tarihte yaşadığımız ağır depremler ile birlikte yapı stoklarımızın yenilenmesi. İlerleyen süreçte yaşanacak olan afetlerin önüne geçmek bizlerin temel amacı olmalıdır. Kocaeli'de yapılan çalışmalar dahilinde, 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı kanuna binaen 17 Ağustos Depreminden kalan 5936 yapının risk analizlerimi yaparak 4878 adet yapı yıkılmıştır. Bu çalışmalar haricinde 15:08 2023 tarihinde AFAD'tan alınan verilere göre 17 Ağustos Depremi'nden kalan 4 adet ağır hasarlı bina ve 1190 adet orta hasarlı bina bulunmaktadır. 17 Ağustos Depremi ülke tarihimiz ve mühendislik tarihi için de önemli dönüm noktalarından biridir. Yaşanan bu depremin ardından günümüze kadar 2007 ve 2018 yıllarında olmak üzere 2 kez Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği değiştirilmiş ve şartları daha da ağırlaştırılmıştır. Bu yönetmeliklerin temel amacı yapılarımızın sağlam, güvenilir olarak tasarlanmasıdır.

 

“BU UYGULAMA KOCAELİ'DEKİ TÜM MAHALLELERİ KAPSAYARAK ÜLKEMİZ ADINA BU BÜYÜKLÜKTEKİ İLK ÇALIŞMADIR”

Yapıların ömürleri yaklaşık olarak 100 yıllık bir süreci temel almaktadır fakat bu yapıların hasar alma durumunda sağlıksız yapılarda bu sürecin 10 saniyeye kadar kısaldığı son yaşadığımız depremlerle birlikte deneyimlemiş olduk. Bu sebepten dolayı bu yapıların veya daha önceki hasar almış az hasarlı ve orta hasarlı yapıların tespiti yapılarak bölgesel olarak yapılarda yenilemeler amaçlanmalıdır. Kentsel dönüşüm ile birlikte bu zamansal döngünün daha sağlıklı bir şekilde yaşanması amaçlanmıştır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, bölgelerin ihtiyaçlarını görmek adına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ile ortak bir çalışma sürdürerek. Hızlı Değerlendirme Yöntemi ile Yapı Envanterlerinin belirlenmesi projesini yürütmektedir. Bu uygulama hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm uygulaması için ön çalışma niteliği taşımaktadır. Bu uygulama Kocaeli'deki tüm mahalleleri kapsayarak ülkemiz adına bu büyüklükteki ilk çalışmadır. Yapılarda doğru tedavi, doğru teşhis ile doğru teşhis ise doğru yöntemle belirlenir. Yakın geçmişte yaşadıklarımızın geleceğe sirayet etmemesi için, bütün kurumların işbirliği ile gerekli önlemlerin alınması, mevcut yapı stoğunun iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi için Kentsel Dönüşüm Kanunun gözden geçirilerek yasalaştırılması gerekmektedir.

“FAYDALI OLDUĞU KANAATİNDEYİZ”

Gençlik Meclisimizin yeni dönem çalışmaları kapsamında Kocaeli Emlakçılar Odası ile yaptıkları görüşmeler neticesinde, kentimizde üniversite öğrenimi gören ve evde kalmayı tercih eden öğrencilerimizin ev kiralama süreçlerinde fahiş fiyatlarla karşılaşmamaları hususunda fikir birliğine varmış bulunmaktayız. Emlakçılar Odamızın desteği ile kentimizdeki emlakçıların kiralık ev arayan öğrencilere yardımcı olmalarını beklemekteyiz. Öğrencilerin kiraladıkları evlerde daire üzerinden değil evde kalacak kişi sayısı üzerinden fiyatlandırma yapılmasının karşısında olduğumuzu ve bunun takipçisi olacağımızı özellikle belirtmek isteriz. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı başlamadan, böyle bir çalışmanın yapılmasının hem öğrenciler hem de ev sahipleri açısından faydalı olduğu kanaatindeyiz. Unutulmamalıdır ki bizler, çocuklarımız ya da yakınımızda herhangi biri üniversite yıllarında aynı zorluğu yaşamıştır ya da yaşamaya adaydır. Bu nedenli şehrimizin tüm paydaşlarını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor, siz değerli basın mensuplarımızın da bu konuyu özellikle takip etmesini rica ediyoruz.”

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X