İşte tam liste... Hayat kurtaran uygulamaları telefonunuza indirin!

08 Åžubat 2023 16:50
Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Türkiye yine deprem gerçeğiyle yüzleşti. Yerkabuğundaki enerjinin ortaya çıkması ve sismik dalgaların yeryüzüne yayılmasıyla oluşan depremlerin şiddeti ve büyüklüğü arttıkça can kayıplarına yol açabiliyor. Peki, deprem olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Anlık deprem takip uygulamaları neler? En iyi deprem uygulamaları neler? İşte bu soruların cevapları...

Kahramanmaraş ve çevre illerde hissedilen depremin ardından vatandaşlar depremlere ilişkin teknolojik araçları ve uygulamaları merak etmeye başladı. Bunlardan biri de anlık olarak depremleri gösteren uygulamalar. Bazı uygulamalar, depremi meydana gelmeden önce yüzde 100 doğrulukla tespit edemese de sismik dalgalar vasıtasıyla meydana gelen veya gelme ihtimali yüksek olan depremleri gösterebiliyor. Bazı uygulamalar ise deprem sonrası kullanıma yönelik. Örneğin, depremin ardından tek bir butona basarak konumunuzu acil ilk yardım ekiplerine iletmeniz mümkün. Peki, en kullanışlı anlık deprem uygulamaları neler? İşte deprem uygulamaları… 

HER TELEFONDA OLMALI: AFAD ACÄ°L

Afet ve acil durumlarda vatandaşlar, AFAD acil mobil uygulaması ile toplanma yerlerinden 112 ile mesajlaşmaya kadar pek çok özelliğe ve bilgiye ulaşabilir. Bu yüzden Türkiye'deki herkesin telefonunda olması gereken bir uygulama olarak AFAD Acil'i gösterebiliriz. 

DEPREM BÄ°LGÄ° SÄ°STEMÄ° UYGULAMASI NEDÄ°R?

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ve AFAD verilerini kullanan ‘Deprem Bilgi Sistemi’ uygulaması en güvenilir anlık deprem takip uygulamalarının başında geliyor. Bu uygulama ile Türkiye genelindeki depremleri canlı olarak takip etmek mümkün. Veriler 10 saniyede bir güncelleniyor. 

Deprem Bilgi Sistemi uygulaması ile 4< (4 ve üzeri büyüklükte) depremler takip edilebiliyor. Ayrıca bu uygulama sayesinde harita üzerinde depremlerin merkez üssünü görebilirsiniz. Bu uygulama sadece Android işletim sistemini kullanan telefonların kullanımına açık. 

AFAD’IN EFAD UYGULAMASI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geliştirilen ‘eAfad’ isimli uygulama, deprem anında vatandaşları bildirim göndererek uyarır. eAfad uygulaması hem Android hem de iOS (iPhone) cihazlarda kullanılabilir. 

DEPREM AÄžI NEDÄ°R?

‘Deprem Ağı’ isimli uygulama ise dünyanın dört bir yanındaki sismik dalgaları gösteriyor. Bu uygulamada ayrıca insanlar hissettikleri depremleri bildirerek diğer insanların bilgilenmesi açısından yardımcı olabilmekte. Uygulama sayesinde hissettiğiniz depremin nerede olduğunu konum bilginizle paylaştığınız takdirde aynı konumdaki diğer uygulama kullanıcıları bildirim alır. 

Bu uygulamanın ayrıca deprem esnasında bilgi alışverişi için sohbet odaları oluşturma imkanı da bulunuyor. Deprem Ağı hem Android hem de iOS cihazlarda kullanılabilmekte ve diğer deprem takip uygulamalarında olduğu gibi uygulama mağazasından indirilebilir. 

AKUT GÃœVENDEYÄ°M

Türkiye'de güvenilir olarak gösterilen uygulamalardan biri de AKUT GÜVENDEYİM. Bu mobil uygulama ile güvende olduğunuzu konum bilgisi ile SMS olarak bildirebilirsiniz. Ayarlar bölümünden belirlediğiniz en fazla 10 telefon numarasına, uygulamanın ana ekranındaki 'Güvendeyim' butonuna bastığınızda telefonunuzun GPS servisi üzerinden konumunuzu alarak SMS gönderir. 

112 ACÄ°L YARDIM BUTONU

Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan 112 Acil Yardım Butonu, acil durumlarda konum bilginizi belirtmenize gerek kalmadan size en kısa sürede ulaşılmasını sağlar. 

LASTQUAKE UYGULAMASI NEDÄ°R?

Anlık deprem takip uygulamalarından bir diğeri de LastQuake. Bu uygulamada kullanıcılar, depremi hissettikten sonra ne yaşadıklarını paylaşabiliyor. Bunun yanı sıra anket özelliği sayesinde interaktif olarak kullanıcılar birbirleriyle iletişim kurabiliyor. 

LastQuake uygulamasında yakınınızdaki depremleri takip etmeniz de mümkün. Ayrıca depremi hissedenler bölgeden fotoğraf ve video paylaşarak depremin şiddetini gösterebiliyor. LastQuake uygulaması Android ve iOS cihazlarda kullanılabilir. 

DEPREM UYARILARIM NASIL KULLANILIR?

Dünya çapında kullanılabilen 'Deprem Uyarılarım' ise depremlerin yerini, tam konumunu ve şiddetini gösteriyor. Size yakın bir bölgede deprem olup olmadığını bildirmek için de konum bilginize ulaşmak ister. Bu uygulama ücretsizdir ve herkese anlık deprem bildirimi sunar. Hem Android hem de iOS’ta kullanılabilir. 

LIFE360 UYGULAMASI

Life360 uygulaması ile GPS özelliğini kullanarak bir deprem anında konumunuzu paylaşabilirsiniz. 

VOXER

Voxer uygulaması sayesinde birebir ve grup sohbeti açabilirsiniz. Bas-konuş özelliğine sahip bir telsiz uygulamasıdır. Wi-Fi, 3G, 4D ve EDGE gibi çeşitli bağlantı özelliklerine sahiptir. Konum paylaşımı da bulunur. 

BIP ACÄ°L DURUM BUTONU

BiP Acil Durum Butonu ile deprem, sel ve yangın gibi doğal afet ve acil durumlarda, operatör fark etmeksizin önceden belirlediğiniz yakınlarınıza, tek tuşla hızlıca ulaşabilir, acil durumlarda sağlık durumunuzun iyi olduğunu ve güvende olduğunuzu konum bilginizle BiP mesajı ve SMS olarak paylaşabilirsiniz. BiP Acil Durum Butonu ile 112 Acil, 155 Polis ve 184 SABİM acil durum numaralarına tık tıkla ulaşabilirsiniz.

MYSHAKE

MyShake uygulaması doğrudan deprem anında sarsıntı yaşandığını bildirim gönderen bir uygulamadır. Bulunduğunuz yerdeki titreşimleri algılayarak kaydeden MyShake, size depremin şiddeti hakkında anlık bilgi verir. 

BRIDGEFY

Bridgefy, internet ve kısa mesajın kullanıma kapalı olduğu anlarda yakın çevrenizle mesajlaşmanızı sağlar ve bu yönüyle deprem ve diğer afetlerde kullanıma uygundur. Bu uygulamada Bluetooth ve konum servislerinizi açarak uygulamayı 100 metrelik kapsama alanında kullanabilirsiniz. Ancak iletişim kurabilmek için karşı tarafında da uygulamayı kullanması gerekir. 

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteÅŸ
Kocaeli Beyaz EÅŸya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X