İtalyan deprem uzmanı: 'Kozmik Felaket' diyerek açıkladı: Türkiye 3 metre hareket etti

07 Şubat 2023 19:06
Dünya, Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremi konuşuyor. Deprem uzmanları, Türkiye'nin güneyinde ve Suriye başta olmak üzere pek çok ülkede hissedilen sarsıntıların ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu düşünüyor. İtalyan deprem uzmanı Carlo Doglioni ise, fay hattının yer aldığı Anadolu levhasının, Arap levhasına doğru hareket ettiğini söyledi.

 

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) Başkanı Carlo Doglioni, Türkiye'de yaşanan depreme ilişkin İtalyanca yayın yapan Corriere della Sera'ya konuştu. Doglioni, Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem hakkında önemli bilgiler verdi. 10 ili etkileyen depremin çok büyük bir deprem olduğunu vurguladı. Deprem uzmanı Doglioni, "Bu gece Arap fay hattı, Anadolu fay hattından kuzeydoğu-güneybatı ekseninde 3 metre hareket etti gibi gözüküyor" dedi. Uzman, bu hareketin 3 metreden daha fazla da olabileceği konusunda uyardı. Doglioni, "Bu çok büyük bir hareket" diyerek depremin boyutuna vurgu yaptı.

Açıklamasının devamında İtalyan deprem uzmanı Carlo Doglioni, bölgeye ilişkin bilgi verdi: "Burası oldukça hareketli bir alan ve Akdeniz’deki en tehlikeli bölgelerden biri. Geçen yüzyıllarda buralarda çok şiddetli depremler meydana geldi. Türkiye, Arap levhası üzerine gitti gibi gözüküyor."

FAY HATTI 3 METRE HAREKET ETTİ

Carlo Doglioni, "Plaka ne kadar hareket etmiş olabilir?" sorusu üzerine, "Fay en az 150 kilometre boyunca, hatta 3 metreden fazla bir yer değiştirmeyle aktif hale geldi. Her şey birkaç on saniye içinde oldu ve bu 7,8-7,9 büyüklüğünde bir deprem" diyerek cevap verdi.

Konuşmasında Doglioni, "Gerçekten çok büyük bir deprem. Merkez üssü Türkiye'nin orta-güney bölgesinde, Suriye sınırının hemen kuzeyindeydi" dedi. "Nasıl bir hareketti?" sorusuna ise, "Bir çapraz hareketten bahsediyoruz, fay düzlemi çok eğimli ve olay sırasında fayın iki yanında yatay bir yer değiştirme gözlemliyoruz" şeklinde cevap verdi.

Doglioni, "Akdeniz'in en tehlikeli bölgelerinden biri olan çok sismik bir bölgeden bahsediyoruz. Geçtiğimiz yüzyıllarda son derece şiddetli depremler oldu" dedi.

DEPREM UZMANI HOOGERBEETS DEPREMİ ÖNCEDEN Mİ BİLDİ?

Sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri de Frank Hoogerbeets’in 3 Şubat günü yaptığı bir paylaşım oldu. Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremden sadece 3 gün önce Hoogerbeets, Twitter hesabından bölgede deprem olabileceği tahminini söyledi. 

3 Şubat 2023 günü Hoogerbeets, attığı bir tweette, "Er ya da geç bu bölgede (Güney-Orta Türkiye, Ürdün, Suriye Lübnan) 7.5 deprem olacaktır” diyerek deprem riski olan bölgeyi harita üzerinde gösterdi. 'Deprem kahini' olarak bilinen Avustralyalı Frank Hoogerbeets sıklıkla deprem tahminleriyle gündeme geliyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X