MEMUR HEMŞİRELER AĞLIYOR! “İNSANCA ÇALIŞMA ORTAMI İSTİYORUZ”

16 Haziran 2023 10:18
Musa Kocakiren “Hemşirelere vasıfsız işçilerden az maaş verilmesi hem mesleği ayaklar altına almak hem de liyakat ve okumuşluğun canı cehenneme demenin farklı şekilde gösterilmesidir”

 MOBBİNG, PSİKOLOJİK ŞİDDET!

Sağlık ordusunun en önemli işlevsellerinden birisi olan hemşirelik mesleğinde sorunlar bitmiyor. Uygulama alanları ve sorumlulukları oldukça geniş olan hemşireler, gün içinde yüzlerce hastaya bakarken hasta yakınları tarafından uğradıkları sözlü ve fiziksel şiddetle de başa çıkmaya çalışıyor. Aynı zamanda Mobbing mağduru sağlık çalışanlarının, motivasyonlarının azalmasından yaşadıkları psikolojik baskı sonucu hayattan kopmaya kadar uzanan psikiyatrik sorunlarla mücadele etmeye çalışıyor.

ÇALIŞMA SAATLERİ VE HEMŞİRE EKSİKLİĞİ SIKINTI YARATIYOR

Bunun yanında düşük ücretler ile karşı karşıya kalan hemşireler vasıfsız işçilerden az maaş verilmesinden de yakınıyor. Çalışma saatlerindeki fazlalıktan yakınan pek çok hemşire, hemşire eksikliğinin giderilmesini talep ediyor. Konu hakkında açıklama yapan Hemşire Musa Kocakiren” Hemşireler sağlığın temel taşlarıdır ve onları asgari ücret altı taban maaşa mahkum edemezsiniz. Memur hemşireler ağlamaya devam etmesin..!” dedi.

“MAAŞ FARKI AYYUKA ÇIKTI”

Kocakiren"Son birkaç aydır hem sosyal medyada hem de Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan işçi ve memur maaşları arasında ki dudak ısırtan fark konuşuluyor. Sadece konuşmuyorlar. Izdırapla çileden çıkmışçasına huzursuzluk içinde bu maaş farkının çalışma birliğine verdiği çıbanın sancısını yaşıyorlar. Taşeron firmalar üzerinden Sağlık Bakanlığı bünyesine alınan temizlik personelleri, sekreterler, veri kontrol elemanları, sağlık çalışanları işçi kadrosuna geçirilmişti. Böylece Sağlık Bakanlığında memur ve işçi arasında maaş farkı ayyuka çıktı. Çoğu bürokrat, Vekil ve diğer kamu kurumlarında ki işçiler bu maaş farkından habersiz olabilir. Hastanede çalışan Hemşirenin taban maaşı 6790 TL, teşvik, döner sermaye ve sosyal girdilerle giydirilmiş maaşları 16250 TL maaş almaktadırlar.

“ALLAH SİZİ BU KUL HAKKI İLE AFFEDER Mİ?”

Sağlık Bakanlığında işçi kadrosunda çalışanlar içinse maaş tabanı 15000 TL’ye, sosyal yardımlar, fazla mesai, ikramiye ile giydirilmiş maaşları 27000 TL’ye çıkarılmıştır. Huzursuzluk ve ızdırap Hemşireler için bu tablo ile başlamaktadır. Hemşire hayatını doktordan gelen tedaviyi hastaya uygulama, planlama, tıbbi bakımı, hastanın iyileştirilmesi için mücadele eden sağlık emekçileridir. Branşlara göre de (ameliyathane, endoskopi, cerrahi, çocuk hemşireliği gibi) mesleki donanımını taçlandıran hemşireler covid19 salgınında olduğu gibi ölümle burun buruna kalma pahasına hastaların sağlığına kavuşması için iliklerine kadar mücadele etmektedir. Reva görülen asgari ücret altı taban maaşı ile emekli edilerek yıllarını verdikleri mesleğin emeklilikte cefasını çekmektedirler. Neden mi? 25 yıl çalışıp emekli olan bir hemşire meslektaşıma 12,450 TL maaşa bağlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı yapmış olanlar ve bu tablo da eseri olan yetkili sendikaları Allah sizi bu Kul hakkı ile affeder mi?

“MOBBİNGE MARUZ KALMALARI KAÇINILMAZDIR”

Hasta yakınlarından, hastalardan küfür hakaret darp gören hemşire; yatağına yapan, kusan, tüküren, aksıran, bağırıp inleyen, yine bu hastaların tedavisine temizliğine koşar. Sizlerin evde sabredip bakamadığınız yaşlınıza hastanıza bakar. Evine yorgun bedeniyle tükenmiş bir şekilde gelir koltuğa uzanmaya vakit kalmaz çünkü kızı yemek ister, sarılmak ister. Masa başında oturan yöneticilerin kaprisine mobbinglerine katlanmak zorunda kalır. Çünkü çalışmak zorundadır. Sendikası olsa da, sendikacıların tek hedefleri varmış gibi onların koltuk için uğraştıklarını bilir. Kuytu köşede sessizce içe ağlayan hemşirelerin sessizliğini kaç yönetici, vekil, Bakan duymuştur ki? Bir hemşireye düşen hastanın fazlalığı, hemşirelerin yaşadığı sosyal ve ekonomik sorunlar, mali ve özlük haklarında iyileştirilme ;İnsanca çalışma ortamı istiyoruz; Hemşire eksikliği bir an önce giderilmeli;Sadece hemşirelik yapmak istiyoruz; Hemşirenin saygınlığı yok edildi; pankartları taşıyan hemşireler, genelde göremezsiniz. Hem yönetim hem tarafgirlik mobbingine maruz kalmaları kaçınılmazdır.

“MEMUR HEMŞİRELER AĞLAMAYA DEVAM ETMESİN”

Hemşirelere vasıfsız işçilerden az maaş verilmesi hem mesleği ayaklar altına almak hem de liyakat ve okumuşluğun canı cehenneme demenin farklı şekilde gösterilmesidir. Hemşireler sadece sağlıkçı değildir. Onlar annedir. Yetkili sendikalar var dediğinizi duyar gibiyim. Bu yetkili sendikalar sizi duysa idi yıllarca hemşirelerin kazanımlarını artırırdı. Depremden kaçar gibi bu yetkili sendikalardan istifa etmelisiniz ki yaptıkları yanlışı görsünler. Hemşireler sağlığın temel taşlarıdır ve onları asgari ücret altı taban maaşa mahkum edemezsiniz. Memur hemşireler ağlamaya devam

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X