ŞANLI KAMUOYU ARAŞTIRMA ŞİRKETİ SONUÇLARI TAM OLARAK BİLDİ

22 Mayıs 2023 15:06
14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri sonuçlarını yaptığı kamuoyu araştırmasıyla neredeyse birebir tahmin eden Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık Şirketi önemli bir başarıya imza attı.

14 Mayıs seçimleri öncesinde birçok anket firması kamuoyu araştırması yaparak sonuçlarla ilgili tahminlerde bulundu. Ancak yapılan birçok araştırma 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleriyle ilgili başarılı bir sonuç ortaya çıkaramadı.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına ise en yakın kamuoyu araştırmasını yapan firma Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık oldu. 

14 Mayıs 2023’te yapılan hem Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını hem de 28. Dönem Milletvekili seçim sonuçlarını en yakın oranlarla tahmin eden Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, bu sonuçlarla farkını ortaya koydu. 

Yaklaşık 1 yıl önce kurulan şirket, sonuçları en yakın olarak tahmin etme başarısını gösterdi. 

Kocaeli merkezli kurulan Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık 31 Aralık 2022 ve 1 Mayıs 2023 tarihinde toplamda 20 bin 700 kişiyle birebir görüşerek çalışma yaptı.

Ülke genelinde ulaşılan 20 bin 700 kişiden alınan veriler ile Şanlı Kamuoyu Araştırma, Cumhurbaşkanlığı sonuçlarını tam olarak bildi. Kocaeli özelinde ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerini anket şirketi olarak dikkat çekti. 

Şanlı Kamuoyu Araştırmanın 1 Mayıs 2023’te yaptığı ankete göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53 oranında oy alıyordu. Ancak şirketin 31 Aralık 2022 tarihinde yaptırdığı ankette ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49.40 oy alacağı ortaya çıkmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde ise resmi olmayan rakamlara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 49.5 oy aldı.

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Şanlı Kamoyu Araştırma şirketinin yaptığı ankette yüzde 44.6 oy alıyordu ve 14 Mayıs seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 44.9 oy aldı. Bu sonuçlara göre Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını neredeyse birebir tahmin etti.

Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık Şirketinin 1 Mayıs 2023’te yaptırdığı ankete göre ise siyasi partilerin alacağı oylar ve seçim sonuçlarına göre aldığı oylar şu şekilde oldu; 

AK Parti Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 37.97, resmi olmayan rakamlara göre ise yüzde 35.63 oy aldı.

CHP Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 24.05 oy alırken, resmi olmayan rakamlara göre yüzde 25.05 oy aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 10.03, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 10.08 oy aldı.

Yeşil Sol Parti, Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 10.20, resmi olmayan rakamlara göre yüzde 8.83 oy aldı.

İYİ Parti, Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 12.25, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 9.69 oy aldı. 

TİP, Şanlı Kamuoyu Araştırma anketine göre yüzde 1.05, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 1.73 oranında oy aldı.

Şanlı Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Kurucusu İsmail Bozdoğan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle 14 Mayıs seçim sonuçlarının ve 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı 2. Tur seçiminin ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Biz yeni kurulan bir araştırma şirketi olarak seçimlerle ilgili önemli bir başarıya imza attık. Ülkemizin her noktasına ulaşmaya çalışarak, il merkezleri, ilçeler ve köylerde toplam 20 bin 700 vatandaşımızla birebir görüştük. Bu süreçte tarafsız olarak, anket çalışmalarımızı tamamladık. Bu tarafsız ve dikkatli çalışmalarımızın sonucu ise 14 Mayıs 2023’te yapılan seçimlerde başarılı bir şekilde gördük. Neredeyse Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçim sonuçlarını birebir tahmin ettik. Birçok anket firmasının yapamadığını yaparak çok önemli bir başarıyı elde ettik. Yeni bir firmayız demeden halkımızın tercihlerini olduğu gibi kamuoyuyla paylaştık. Amacımız doğru, güvenilir verilerle insanlarımıza en sağlam sonuçları ulaştırmaktır. Aynı kararlılık ve titizlikle bundan sonraki çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X