Asgari ücrette ikinci tur sona erdi! Türk-İş'ten ilk açıklama: "Masada rakam konuşulmadı"

19 Haziran 2023 13:04
Milyonları ilgilendiren zam pazarlığında ikinci randevu sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğini yaptığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci tur görüşmeleri sonrasında Türk-İş'ten ilk açıklama geldi.

Milyonları ilgilendiren zam pazarlığında ikinci randevu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğini yaptığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci tur görüşmeleri için taraflar bakanıkta bir araya geldi. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katıldı. 3 saate yakın süren toplantı sona erdi.

İlk kez rakamın gelmesi beklenen toplantıdan ilk açıklama Türk-İş'ten geldi. 

TOPLANTI SONA ERDİ, İLK AÇIKLAMA TÜRK-İŞ'TEN

Türk-İş temsilcisi Ramazan Ağar, toplantı sonrasında açıklamada bulundu. Ağar şunları kaydetti:

"Görüşmelerimiz devam edecek, bu hafta üçüncü kez bir araya geleceğiz. Bayram öncesi sonuçlanmasını bekliyoruz. İşveren temsilcilerimizde kendi aralarında tartışarak komisyona bilgi verecekler. Masada rakam konuşulmadı. Kafamızdaki rakam olmazsa muhalefet şerhimizi koyarız. Gönlümüz üçlü olarak kararın alınması. Komisyon da bir karara vardıktan sonra açıklamayı da Cumhurbaşkanımız yapar diye düşünüyoruz. Bu hafta açıklanmasını bekliyoruz. "

"6 AY SONRA BİR DAHA ZAM YAPILACAK"

Ağar, 500 dolar tartışmasıyla ilgili de şunları söyledi:

"Asgari ücret geçim ücreti değildir. Bir işçinin bu rakamdan daha az bir seviyede çalıştırılmayacağı anlamına gelir. Ancak 500 dolar üzerinden değil, rakam günün şartları üzerinden konuşulacak. Şu anda biz Türk parası olarak görüşüyoruz, dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Elbette ki günün şartlarına göre rakamlar neyse onun üzerine konuşulacak, pazarlık yapılacak ve bu hafta neticeye varacağız. Alım gücünün daha iyi olması için bu Temmuz ayında başlamak üzere asgari ücrete ara zammı gibi algılanabilir. Tekrar 6 ay sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya gelecek, günün şartlarına göre de bir zam daha alınacaktır."

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK SAAT

Asgari ücret için bugün önemli bir toplantı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ başkanı Ergün Atalay arasında gerçekleşecek. Bugün tarafların heyetlerin yapacağı asgari ücret görüşmelerinin ardından saat 14.00'da toplanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Hem iş veren hem de işçi kesimi asgari ücret görüşmelerinin Kurban Bayramından önce tamamlanmasına yönelik mesajlar veriyor. Toplamda yapılacak 4 toplantının ardından komisyondan asgari ücrete yapılacak ara zam için bir rakam belirlenecek. Bugün yapılacak toplantıda ilk kez rakam konuşulmaya başlansa da asgari ücretin bugün açıklanması beklenmiyor. 

TGRT Haber Muhabiri Serkan Kılıç'ın aktardığına göre Merkez Bankası'nın 22 Haziran'da alacağı politika faizi kararının ertesi gününde (23 Haziran) asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

MASADAKİ ZAM ORANLARI

Asgari ücrete ilk 6 aylık enflasyon yansıtılırsa, halen 8 bin 506 lira 80 kuruş olan net asgari ücret 10 bin 329 lira 80 kuruşa yükselecek. Eğer refah payı da eklenirse bu durumda artış yüzde 30 ya da 35'i bulabilecek. 

Bugün 8.506 TL olan net asgari ücrete;

yüzde 18'lik bir artış olursa 10 bin TL,

yüzde 30'luk bir artış olursa 11 bin 58 TL,

yüzde 35’lik bir artış olursa 11 bin 483 TL,

yüzde 40’lık bir artış olursa 11 bin 908 TL,

yüzde 45’lik bir artış olursa 12 bin 333 TL'ye yükselecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X