“BİZİM BİNALARIMIZ İŞİN HAKKININ VERİLMEDİĞİNDEN YIKILIYOR”

19 Ağustos 2023 11:58
Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Ticaret Odası Eğitim Vakfı (KOTEV) iş birliğinde bugün ’17 Ağustos Marmara Deprem Paneli ve Sanal Gerçeklik Gözlükleriyle Afet Simülasyonu Deneyimleme’ programı düzenlendi.

Programa Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, TMMOB Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Alper Dülger, TMMOB Kocaeli İnşaat Mühendisleri Şube Başkanı Ali Akgün, TMMOB Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçmaz, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ökkeş Buğra Dalkıran, TMMOB Şehir Plancıları Odası Kocaeli İl Temsilcisi Dr. Duygu Kanık, AKUT Temsilcisi Abdurrahman Eke ve vatandaşlar katıldı. 

“GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI ŞARTTIR”

Programda konuşan TMMOB Kocaeli İnşaat Mühendisleri Şube Başkanı Ali Akgün “Yüzyıllarıdır deprem hayatımızda var olmuş ve olmaya devam edecek.  Gölcük depreminin üzerinde 24 yıl geçti. 1 milyondan fazla insanımız evsiz kaldı. Marmara Başta olmak üzere 16 milyon insanımız depremi yakından hissetti. 17 Ağustos depremi öncesinde ve sonrasında sanayi kenti olma özelliğini korudu bu şehir. Bu nedenle çarpık kentleşme yaygınlaştı. Bizler bu dönemde barakalarda, konteyner kentlerde, çadırlarda kaldık. 24 yıl sonra Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin etkisi Marmara Depreminden daha büyüktü.  Zaman deprem için en büyük düşman. Ülkemizdeki yapı stoğunun büyük bir kısmı 99 depreminden önce. Yapı stoğunun yenilenmesi büyük önem arz etmekte. 24 sene önce yaşanan acı bizler için hep aynı kaldı. Kahramanmaraş’ın, Hatay’ın, Adıyaman’ın yanındayız. Ayağa kalkana kadar da yanlarındayız. Biz ayağa kalktıysak o bölge de ayağa kalkacaktır. Depreme karşı yapılan en büyük önlem kentsel dönüşümdür. KOÜ VE Büyükşehir ile ortak çalışarak kentteki yapı stoğunun denetliyoruz. Yapılarda doğru teşhis ile yapılmalıdır. Tüm kurumların iş birliğinde gerekli önlemlerin alınması şarttır” dedi.

“BİLGİDE SIKINTI YOK İŞ AHLAKIMIZDA VAR”

Ardından konuşan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, “Bir köşe yazarımız cezaların arttırılması ile ilgili bir makale ele aldı. Siyasetçilerin ve bürokratları mı cezalandırmak lazım, şehir plancılarını mı cezalandırmak lazım, müteahhitleri mi cezalandırmak mı lazım, yoksa bir armatüre projeden daha fazla değer veren mal sahibi mi cezalandırılmalı. İnsan unsurunu düşünmeden her şeyi kurallara koyuyoruz. Bizim bilgimizde sıkıntı yok. Beceride de sıkıntımız. Bizim iş ahlakımız sıkıntılı. Bizim binalarımız işin hakkının verilmediğinden yıkılıyor. Allah ölenlere rahmet etsin. Bizlere de iş ahlakı kazanan bir toplum olmayı nasip etsin” ifadelerini kullandı.

"SİSTEMİ BİZ KURMUYORUZ AMA İÇERİSİNDEYİZ"

 Ökkeş Buğra Dalkıran, “99 Depremi yaşandığında Kahramanmaraş’taydım. O depremin acısını oralarda hissettim. 24 sene sonra aynı acıyı yuvamızda yaşadık. Buna sebep aradığımızda toplumda her bireyin buna sebebiyet verdiğini görmek üzüyor. Meslek büyüklerimiz ve siyasetçilerin de içinde olması üzücü. Devletimizin büyüklüğünden ötürü atlatacağız. Türkiye birlik oldu. Bu afetler de bize beraber olmanın değerini gösterdi. Afet öncesinde yapmamız gerekenleri yapabildik mi? Meslek odaları olarak öncelikli çalışmalarımız oldu ancak kentsel dönüşümü sağlayabildik mi? Ne yazık ki bizlerde de büyük eksiklikler var. Sistemi biz kurmuyoruz ama sistem içerisindeyiz” dedi.

“TEMEL PROBLEM KENTSEL DÖNÜŞÜM”

TMMOB Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçmaz ise, “Kahramanmaraş’ta konut stokları çok eski. Bunların yenilenmesi gerektiğini konuşuyorduk. Bunların yenilenmesi gerektiğini halk da biliyordu, belediyeler de biliyordu. Bu konuda eksik kaldık. 50 binden fazla şehidimiz var. Maraş’ta yakınını kaybetmeyen kimse yoktur. Bunla ilgili önlem alınmaya başlandı mı? Taşıma yükünden fazla katlar verilmeye başlanmış. Yıkımın az olduğu bölgelerde ağır hasar çok fazla. Bunun sebebi zeminin kaldırabileceğinden fazla kat verilmesi. Bu da imar kararı ile veriliyor. Temel problemimiz kentsel dönüşüm” ifadelerini kullandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X