Memur ve emekli zammı için gözler hükümetin ikinci teklifinde!

15 AÄŸustos 2023 09:33
Milyonlarca memur ve emekli için merak edilen zam teklifi hükümet kanadından geldi. Sendikalardan teklifi kabul edilemez olarak bulurken, toplu sözleşme görüşmelerinde sürecin nasıl ilerleyeceği merak edilmeye başlandı. Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, masadaki olası senaryoları ve zam beklentisini açıkladı.

Memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmelerinde kamu işvereni dün merak edilen zam teklifini açıkladı. Memur-Sen ve sendikalardan hükümetin teklifine tepkiler gelirken, gözler 17 Ağustos'ta sunulacak ikinci teklife çevrildi. Uzman isim toplu sözleşme görüşmelerinde masadaki senaryoları tek tek açıkladı.

HÃœKÃœMETTEN MEMURA YÃœZDE 42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda dün gerçekleştirilen toplantıda Bakan Vedat Işıkhan, 2024-2025 yılları için memur ve memur emeklisine yapılacak zam oranını açıkladı. Yıl sonunda enflasyon farkının yüzde 25 bandında olmasını beklediklerini açıklayan Bakan Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti olarak memura 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9,  2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam olmak üzere toplamda yüzde 42 zam teklif ettiklerini duyurdu.

"KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Kamu işveninin zam teklifine yetkli konfedarasyon Memur-Sen'den ilk tepki geldi. Hükümetin zam teklifi sonrası açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Gelen teklifi kabul etmemiz mümkün değil, revize edilmeli" açıklamasında bulundu. Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, açıklanan teklifin yetersiz kaldığını dile getirdi. 2024 yılı için yapılan zam önerisinin Merkez Bankası enflasyon hedefinin 10 puan altında olmasını yadırgadıklarının altını çizen Yalçın, vakit kaybetmeden yeni teklifin gelmesini beklediklerini söyledi.

KAMU ÇALIŞANLARI BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKACAK

Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmediklerini açıklayan KESK, "16 Ağustos’ta KESK olarak iş bırakıyoruz" açıklamasını yaptı. Kesk aynı zamanda en düşük memur maaşının 45 bin TL'ye çıkarılmasını, maaşlarda verilen ilave seyyanen ödeneğin mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istedi.

GÖZLER İKİNCİ TEKLİF İÇİN 17 AĞUSTOS'TA 

Kamu işvereninin teklifininin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.
Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

UZMAN İSİM OLASI SENARYOLARI AÇIKLADI

Milliyet'te yer alan habere göre Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, zam beklentisini, "Bunun yüzde 30’lar seviyesine gelebileceğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor. Bu memura yapılacak nihai zam oranı değildir" sözleriyle açıkladı. Bayram'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Zam artışlarından ziyade sosyal haklar ön plana çıkıyor. Yani memura kira yardımı, bayram ikramiyesi gibi sosyal hususlar daha ön planda. Ben zam artışından ziyade bunların masada olacağını umuyorum.

ANLAÅžMA SAÄžLANAMAZSA NE OLACAK?

Ancak en nihayetinde Memur-Sen ile kamu işveren tarafının teklifinde fark olduğu için anlaşma sağlanamayacaktır. Bu husus hakem heyetine gidecektir. Hakem heyeti de ay sonu itibarıyla memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme, zam ve sosyal imkanlarını nihayete erdirecektir.

Hükümetin teklifi Memur-Sen tarafındaki tekliften daha aşağı kaldığı için söz konusu durum hakem heyetine gidecektir. Zamlardan ziyade sosyal tarafın ağır bastığını düşünüyorum. Memura kira yardımı ve diğer istekler daha ağır basacaktır diye düşünüyorum.

Zam beklentisi açıkladı

Merkez Bankası’nın açıklamış olduğu yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 58’ler civarındadır. Bu doğrultuda ikinci altı aylık enflasyon yüzde 30’lar seviyesine yaklaşacaktır. Hükümetin vermiş olduğu teklif kümülatif olmayan toplamda yüzde 23’tür. Bunun yüzde 30’lar seviyesine gelebileceğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor. Bu memura yapılacak nihai zam oranı değildir. Memurlarımız zaten toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı alıyor. Burada enflasyon ikinci altı ayda yüzde 40 çıkarsa, toplu sözleşme zammı yüzde 20 olsa dahi memurlar zaten yüzde 40 zam alacaklardır."

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteÅŸ
Kocaeli Beyaz EÅŸya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X