Başiskele Zabıta Ekipleri 7/24 Vatandaşın Emrinde

19 Eylül 2023 12:16
Başiskele’de toplumun huzuru, güveni ve sağlığı kentin düzeni için birçok görev ve sorumluluğu büyük bir özveriyle üstlenen Başiskele Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçenin dört bir tarafında 7/24 vatandaşın emrinde olmaya devam ediyor.

Kocaeli’nin her geçen gün gelişen ve büyüyen ilçesi, Marmara Bölgesi’nin cazibe merkezi olmaya devam eden Başiskele’de, belediyecilik hizmetleri tüm hızıyla devam ederken kentin daha yaşanabilir ve huzurlu olabilmesi adına Zabıta Müdürlüğü ekipleri de gece gündüz demeden haftanın her günü vatandaşlara hizmet ediyor.

 

MARKET VE PAZARLARDA DÜZENLİ DENETİM

 

Başiskelelilerin doğru ve güvenilir bir şekilde alışveriş yapması ve haksızlığa uğramaması için semt pazarları ve ilçe genelindeki zincir marketler başta olmak üzere tüm marketleri düzenli olarak denetliyor. Marketlerde reyon fiyatı ve kasa fiyatı etiketi karşılaştırmasının yanı sıra ürünlerin son tüketim tarihi ile ilgili denetimler gerçekleştiren ekipler, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. maddesi gereğince yapılan denetimlerde usulsüzlük tespit edilen işletmeler hakkında Ticaret İl Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere tutanak tutuyor.

 

Semt pazarlarında da düzenin sağlanmasında büyük rol oynayan zabıta ekipleri, terazi denetimi, etiket denetimi ve esnafın pazar standartlarına uygun hareket edip etmediklerini sık sık kontrol ediyor.

 

FIRIN VE PASTANELERDE HİJYEN VE GRAMAJ DENETİMİ

 

Halk sağlığına ve tüketici haklarına büyük özen gösteren Başiskele Belediyesi, ilçe genelindeki fırın, pastane ve unlu mamüller üreten işletmeleri de düzenli olarak hijyen ve gramaj konusunda denetliyor.

 

Başiskele Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince özenle yürütülen çalışmalar ve denetimlerle unlu mamüller üretilen firmalar temizlik başta olmak üzere ekmeklerin gramajlarına kadar bir dizi kontrolden geçiriliyor.  İlçede vatandaşların bütçesini ve sağlığını olumsuz etkileyecek durumları tespit etmek için unlu mamül üretimi ve satışı konusunda faaliyet yürüten fırınların imalathaneleri ve personelin hijyen kurallarına uygun çalışmaları sıkı bir şekilde denetleniyor.

 

OKUL KANTİNİ DENETİMLERİYLE SAĞLIKLI NESİLLER

 

İlçedeki tüm gıda satışı yapan tüm firma ve işletmeleri hijyen kuralları, gıdaların son kullanma tarihleri, fahiş fiyat ve çalışma ruhsatları bakımından periyodik olarak denetleyen Başiskele Belediyesi zabıta ekipleri, geleceğimizin teminatı çocukların ve gençlerin sağlığını korumak için okul çevrelerinde açık gıda satışı yapan işletmelerin yanı sıra okul kantinlerini de denetliyor. İlçe genelindeki özel ve devlet okullarının kantinlerini hijyen kuralları, yiyecek ve içeceklerin son kullanma tarihi hususunda denetleyen zabıta ekipleri, işletmelerin çalışma ruhsatlarının bulunup bulunmadığını da kontrol ediyor. Ekipler, denetledikleri kantinlerin işletmecilerine uyulması gereken kurallar, hakkında da bilgilendirmelerde bulunuyor.

 

DİLENCİLİK VE SEYYAR SATIŞA GEÇİT YOK

 

Gerçekleştirdiği çalışmalar ile vatandaşların can ve mal güvenliğini koruyan Başiskele Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kamu düzeni ve vatandaşların huzuru için 7 gün 24 saat görev yaparak cadde, köprü, üst geçit, meydan ve trafik ışıklarında, dilencilik ve seyyar satıcılık yapan kişilere de müdahale ediyor. Dilencilik yaparak vatandaşların duygularını sömüren kişiler, bulundukları yerlerden uzaklaştırılıyor. Bu kişiler hakkında yasal kanunlar çerçevesinde gerekli işlemler yapılıyor. Ekipler ayrıca izinsiz bir şekilde seyyar satış yapan kişileri de engelliyor.

 

İNŞAAT ALANLARINDA GÜVENLİK DENETİMİ

 

Daha temiz ve yaşanabilir bir Başiskele için yoğun çalışma temposunda çalışmalar yürüten zabıta ekipleri, kentin dört bir yanında inşaat alanlarını da denetliyor. Hafriyat toprakları ve inşaat yıkıntı atıklarının hafriyat döküm sahası dışında herhangi bir noktaya dökülmemesi konusunda denetimlerini aralıksız sürdürüyor. İnşaat alanlarının güvenliğini de büyük özenle denetleyen ekipler, özellikle hafta sonu sabahın erken saatlerinde yapılan çalışmalar nedeniyle vatandaşların rahatsızlık duymaması için sık sık denetimler gerçekleştiriyor. Başiskelelilerin bu konudaki şikayetlerini yerinde tespit ederek gürültüye geçit vermiyor. 

 

EĞLENCE YERLERİNE SES VE RUHSAT DENETİMİ

 

Toplumun her alanında ilçenin her yerinde adım atmadık, dentim yapmadık yer bırakmayan Başiskele Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Başiskele Sahili başta olmak üzere ilçe genelindeki tüm eğlence mekanlarında ses ve ruhsat denetimi gerçekleştiriyor. Ses ölçüm cihazlarının kullanıldığı denetimlerde eğlence yerlerindeki ses düzeyinin yasal sınırlar içerisinde olup olmadığı kontrol ediliyor. Müzik yayını yapan işletmelerde rutin olarak yapılan ölçümler sonucunda yasal sınır olan 5dbA’yı geçen işletmelerin tespiti durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında yasal işlemler uygulanıyor.

 

ARAÇ PARKLARI İLE İLGİLİ DENETİMLER

 

Başiskele’de trafik denetimleri de yapan zabıta ekipleri, kentte yaya ve araç trafiğinin daha güvenli yapılabilmesi için de denetimler yapıyor. Günün belirli saatlerinde ana caddeler başta olmak üzere meydanlarda, kamu kurum ve kuruluşları çevresinde kaldırımlara, engelli rampalarına, otobüs duraklarına araç park ederek yayaların geçişlerini engelleyenlere karşı denetimlerini sürdürüyor. Gelişi güzel park etmeleri önlemek için ilk olarak araç sahiplerini uyaran Zabıta ekipleri, uyarıları dikkate almayan araç sahiplerine ise 5326 sayılı Kabahatler Kanununa istinaden gerekli yasal işlemler uyguluyorlar.

 

İŞYERLERİNE RUHSAT DENETİMİ

 

Başiskele’de çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdüren Başiskele Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ilçede haksız rekabet ve kazancın önüne geçmek için esnafları iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları noktasında da denetliyor. Ekipler ayrıca işyerlerini toplum sağlığı ve huzurunu korumak adına temizlik, gürültü ve çevre düzeni konusunda da denetleyerek işletme sahiplerine gerekli uyarıları yapıyor.   

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X