Büyükakın: Hayali olmayanın geleceği de olmaz

27 Ekim 2023 18:11
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak gençlere 330 Robotik Kodlama Atölyesi armağan etti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gençlerin kodlama, yenilikçi akıl ve içsel bilişsel zekâyla yetişmeleri için önemli eğitim adımları atmaya devam ediyor. Cumhuriyetin 100. yılında da kendi yazılımlarını yazacak teknolojiyi yakalayan gençleri desteklemeye devam eden Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda gelişen teknolojiyi süreç içinde takip eden Kocaeli Robotik Kodlama Atölyeleri Projesini (KODELİ) hayata geçirdi. Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende, hayata geçirilen 330 Robotik Kodlama Atölyesi’nin tanıtımı yapıldı.

Program öncesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile beraberindekiler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.  Ziyaret ve tanıtım programına Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir, AK Parti MKYK Üyeleri İlyas Şeker ve Davut Coşkun Şiviloğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, ilçe belediye başkanları, İl Milli Eğitim Müdürü

Ömer Akmanşen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Gökhan Yavaşer, Eğitim-Bir Sen Kocaeli Şube Başkanı Şahin Yaşlık, siyasi partilerin il başkanları, ilçe milli eğitim müdürleri, bakanlık genel müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenler katıldı. Cumhuriyet’in 100. yılında Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak gençlere 330 Robotik Kodlama Atölyesi armağan ettiklerini söyleyen Başkan Büyükakın, ‘’Hayali olmayanın geleceği de olmaz. Türkiye’nin yeni yüzyılını bu çocuklar kodlayacak’’ dedi. Bakan Tekin de 2 bine yakın okulda Bilişim Teknolojileri laboratuvarları kurdukları bilgisini verdi.

 

“DÜNYAYI BİLGİYİ KULLANANLAR YÖNETECEK”

Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Büyükakın, her şeyin bir hayalle başladığını söyledi. Hayali olmayanın geleceğinin de olmayacağını dile getiren Başkan Büyükakın, “Biz hep yaptığımız projelerde geleceği düşündük. Yarınlar için nasıl bir miras bırakacağımızı, çocuklarımızın nasıl ayakta kalacağını ve Türkiye’nin yeni yüzyılını nasıl hazırlayacaklarını düşündük. ‘Biz belediyeyiz yol yaparız, köprü yaparız’ demedik. ‘Yarın ne olacak?’ dedik. Zamanında okuryazarlığı arttırmak ne ise bugün ise bugün kodlama o demek. Birçok proje gerçekleştirildi. İlk proje 2009 yılında hayata geçirildi. O dönem her çocuğa bir bilgisayar programı vardı. O programı Kocaeli’de uygulamaya karar verdik. Onlar kendi çocuklarına bilgisayar vererek geleceğe hazırlıyorlar biz de bu şehrin çocuklarını hazırlayalım dedik. Her sene ilkokulu bitirip ortaokula geçen çocuklara bilgisayar verdik. Daha sonra yerini tabletlere bıraktık. Daha sonra Fatih Projesine örnek olan Akıllı Tahta Projesini yaptık. Sonra tüm ülkeye yayıldı. Artık tablete ulaşmak o kadar zor değil. Yaygınlaştı, devam olarak kodlama sınıfları oluşturmaya başladık. Dünya bilgiyi kullananların yönettiği yere doğru gidiyor” diye konuştu.

 

“GENÇLERE GÜVENİYORUZ”

Gençlere sevgisini ve güvenini dile getirerek konuşmasına devam eden Başkan Büyükakın, “Gençler sizi seviyoruz ve güveniyoruz. Sizlerin gelecekte daha güçlü olmanız için çaba sarf ediyoruz. Sizin daha başarılı olmanız için sürekli çalışmaya devam ediyoruz. Daha da iyisini nasıl yapacağımızı değerlendirdik. Bizim vizyonlarımız var. 2023’e geldik. 2053 ve 2071 vizyonlarımız var. Yarınlarda daha güçlü olacağız. Yarın biriniz bir yazılım yazdığınızda tüm dünyanın kullanabileceğini düşünün. Keşfetmek azmiyle üretirseniz bu yarın gerçekleşecektir. Türkiye’nin yüzyılını tamamladık. Geçmiş yüzyılı bize armağan edenleri, şehit ve gazilerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere rahmetle anıyoruz. Asıl Cumhuriyeti sevenler, gelecek yüzyılda Cumhuriyeti çok daha iyi noktaya taşıma iddiasında olmalı. Bilgiyi üreten bilim adamlarının aranızdan çıkması halinde bu mümkün olacak” dedi.

 

“KOCAELİ, TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR”

Başkan Büyükakın’ın ardından kürsüye gelen Vali Yavuz ise Kocaeli’nin bilim, sanayi ve teknoloji şehri olduğunu vurguladı. Vali Yavuz, “Kentimiz bilim, teknoloji ve sanayi konusunda Türkiye’ye örnek olabilecek bir gelişme sağlıyor. Bu şehri daha iyi bir noktaya taşımak için yoğun bir mesai harcıyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ediyoruz. Bu yüzyıl diriliş yüzyılıdır. İşte tam da bu projelerle sanal gerçeklik ve yapay zeka gibi alanlara yatırım yaparak bu iddiamızı daha da pekiştireceğiz” ifadesini kullandı.

 

“GÜNCEL GELİŞMELERİ SÜREKLİ TAKİP EDİYORUZ”

Son olarak konuşmasını yapmak için kürsüye gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sisteminin sürekli geliştiğini, revize edildiğini belirterek, bakanlık olarak bu anlamda güncel gelişmeleri takip ettiklerini kaydetti. Bakan Tekin, “Hem teknolojik gelişmeleri hem doğal değişim dönüşüm süreçlerini hem de sosyal bilimlerdeki değişimle ilgili süreci takip ediyoruz. Bütün bunları takip ederken, etrafımızdaki doğal kaynaklarla ilgili gelişmeleri takip etmiyorsanız eğer, bugün Türkiye'nin değişik illerinde sahip olduğumuzu yeni fark ettiğimiz doğalgaz rezervleri ya da petrol rezervlerinden bahsetmezsek bu bir eksiklik. Dolayısıyla bunu sürekli geliştirmek durumundayız. Ya da etrafımızda sınırlar değişiyor, ülkeler isimlerini değiştiriyorlar. Coğrafi sınırları değişiyor. Bunlardan bahsetmezsek kendi sosyal bilimlerimizle ilgili çocuklara verdiğimiz şeyi eksik vermiş oluruz" açıklamasını yaptı.

 

“İÇERİĞİ VE FİZİKİ ŞARTLARI İYİLEŞTİRİYORUZ”

Bakan Tekin, 20 yıllık süre içerisinde bir sürü tarihsel olay yaşandığına işaret ederek, "Bunları eğer revize edip müfredatımıza koymazsak gene eksiklik yapmış oluruz. Dolayısıyla sayın başkanım konuşmasında, eğitimde ne kadar hızlı bir dönüşüm yaşanması gerektiğini aslında çok veciz bir şekilde izah etti. Biz de bakanlık olarak bu hızı yakalamaya, teknolojik sosyal politik, tarihsel gelişmelerle eğitim sistemi içerisinde zenginleştirmeye çaba sarf ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda değişen tek şeyin, eğitimin içeriği olmadığını, eğitimin fiziksel yapılarının da değiştiğini söyleyen Bakan Tekin, çocukluğundaki eğitim imkanlarına değindi. Yeni inşa edilen okulların özelliklerinden bahseden Bakan Tekin, "2002 yılına kıyasla birçok alanda birçok ilde 2002 yılında o ilde mevcut olan derslik stoğunu, yapı stoğunu 3'e katlamış durumdayız. 3 katı kadar derslik yapmış durumdayız. En az 3,5 katı kadar öğretmen ataması yapmış durumdayız. Dolayısıyla bir taraftan da fiziki şartları iyileştirmeye çaba sarf ediyoruz. 2 bine yakın okulda Bilişim Teknolojileri laboratuvarları kurduk. Yani teknolojinin tam anlamıyla kullanıldığı sınıflar. Şunu anlatmaya çalışıyorum; biz okullara akıllı tahtaları kurduk, işimiz bitti demiyoruz. Kurduğumuz tahtaları, kurduğumuz internet erişimini çocuklarımızın, gençlerimizin daha rahat kullanabilmeleri, daha faydalı kullanabilmeleri için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Bakan Tekin, eğitimde yenilikçi uygulamaları destekleyen ve kodlama eğitimine önem vererek eğitimde çığır açan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve ekibine de teşekkür etti.

 

ÖDÜLLERİ BAKAN TEKİN VERDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi ve diğer paydaşlar iş birliğiyle düzenlenen KODELİG’23 Robotik Kodlama Yarışması, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmişti. Atölyelerinde eğitim alan öğrenciler, ikinci kez düzenlenen robotik kodlama yarışmasına katılarak uluslararası yarışmalar öncesinde deneyim kazanmış oldu. 3 gün boyunca süren mücadelelere 340 okuldan 532 öğrenci katıldı. 7 kategoride genel, 1 kategoride de ulusal yarışmalar yapıldı. Bilginin ve teknolojinin ön plana çıktığı yarışmalarda katılımcılar dereceye girebilmek için kıyasıya yarıştı. Dereceye giren öğrencilere Bakan Tekin tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapılan programda ödülleri verildi. Ödül töreninden önce telekonferans ile Darıca Şehit Murat Tevlim Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İzmit Yahya Kaptan Ortaokulu’na canlı olarak bağlanıldı.

 

4 YILDA 330 ATÖLYE KURULDU

Bilgisayar Okuryazarlığı etabının tamamlanmasından ardından Bilişim ve Robotik Kodlamanın ikinci etabı olan bir üst aşamaya geçildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu nedenle, temel bilgisayar becerileri edinen gençler için robotik kodlama atölyeleri kurma kararı aldı. İlk olarak 2020-2024 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’nda KODELİ Robotik Kodlama Atölyeleri Projesi onaylandı. “Robotik Kodlama Atölyeleri” projesi saha çalışmalarına 31 Mart 2019 itibari ile başlandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandı. Okulların keşifleri tamamlanarak, donanım ve altyapı ihtiyaçları tespit edildi. Sonuç itibariyle 330 KODELİ Robotik Kodlama Atölyesi kurulumu tamamlandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X