Eylül ayı kira zam oranı belli oldu

04 Eylül 2023 13:41
Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Verilerle Eylül ayında uygulanacak ev ve işyeri kira zam oranı da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 oldu. Verilere göre yıllık enflasyon yılın zirvesine yükseldi. Enflasyon rakamlarıyla Eylül ayında uygulanacak ev ve işyeri kira artış oranları da netleşti. İşte Eylül ayı ev ve iş yeri kira artış oranı...

EYLÜL AYI KİRA ZAM ORANI NE KADAR?

Ev ve işyerleri için kira artış oranı TÜİK tarafından açıklanan on iki aylık enflasyon ortalamasına göre belirleniyor. Ağustos ayında on iki aylık enflasyon yüzde 56.28 olarak gerçekleşti.

İŞYERLERİ İÇİN KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Eylül ayında uygulanabilecek kira tavan zam oranı böylelikle yüzde 56.28 olarak uygulanacak. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 56.28 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Örnek hesaplama tablosu şu şeklilde:

Mevcut Kira Bedeli: 

10.000,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: 

Ağustos 2023

Girdiğiniz Artış Oranı: 

yüzde 56.28

Kira Artış Tutarı: 

5.628,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı:

15.628 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı:

187.536,00 TL

KONUTLAR İÇİN ZAM ORANI NE KADAR?

Konut fiyatlarında yaşanan fahiş artışların ardından 2022 Ocak ayından bu yana yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmaya devam ediyor. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılan karar nedeniyle konutlarda yüzde 56.28'lik zam oranı yerine yüzde 25 zam uygulanmaya devam edecek. Ancak, kira anlaşmazlıklarına ilişkin Eylül ayında başlayan arabuluculuk sistemiyle yüzde 25'lik zam sınırı da esneyebilecek.  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yüzde 25 kira zam sınırının da anlaşma dahilinde esneyebileceğini söyledi. Bakan Tunç şu ifadeleri kullandı:

"Kira miktarını da konuşabilirler iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı da aşılabilir. Buradaki yüzde 25 sınırı şudur ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Eğer kiracı ile kiralayan anlaşıyorsa o ayrı bir konu. Süre ortaya koyabilir tahliye taahhütü ile ilgili konu var."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X