Halil Eriş'in köşe yazısı İzmit Belediyesi'nde Mali Yönetim Skandalları ve Güven Krizi

04 Mart 2024 17:00
......

Bu köşe yazımızda İzmit Belediyesi’nin Fatma Kaplan Hürriyet’in liderliğinde geçirdiği yılların özetini ortaya koymaya çalışacağız. Bu iddaalar maalesef seçimlerin bu kadar yakın olduğu dönemde belediye çalışanlarının bile kendi aralarında konuştuğu ve sorguladığı sorunlar. Burada benim görevim İzmit halkını bilinçlendirmektedir.

İzmit Belediyesi'nin yönetimindeki skandallar, artık sadece basit hatalar olarak değil, adeta belediyenin kendisini toplumun gözünde utanç verici bir hale soktuğu bir dönemeç noktasına gelmiştir. Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in yönetimi altında yaşanan doğrudan temin ile gerçekleşen ihalelerdeki adaletsizlik, mali yönetim skandalları ve kamu kaynaklarının keyfi kullanımı, İzmit'in geleceği için büyük bir risk oluşturuyor.

İlk olarak, ihalelerdeki adaletsizlik konusu oldukça vahimdir. Yerel firmalara verilmesi gereken ihaleler, neredeyse her seferinde dış illerden gelen firmalara, hatta bazen bağlantılı olmayan firmalara, çok daha yüksek fiyatlarla verilmektedir. Aynı işi İzmitli firma daha ucuza yaptığı halde, iş il dışından gelen firmalara verildi. İhaleyi alan o firmalar ise, suya sabuna dokunmadan aldığı ihaleyi İzmitli firmalara yaptırdı. Ve budurmdan da para kazandılar. Bu, İzmit'in kendi ekonomisini canlandırma çabalarını baltalamakla kalmıyor, aynı zamanda yerel girişimcilerin umutlarını da kırıyor. Daha da kötüsü, bu ihalelerin doğrudan temin yöntemiyle yapılması, şeffaflıktan ve hesap verilebilirlikten tamamen yoksun bir süreç yaratıyor ve yolsuzluğun kapısını sonuna kadar aralıyor.

İkinci olarak, belediyenin harcamalarındaki abartılı boyutlar, kamu kaynaklarının nasıl keyfi olarak kullanıldığını gözler önüne sermektedir. Özellikle SMS harcamaları konusu, ciddi bir soru işareti oluşturuyor. Bir yılda 1 milyon 453 bin Türk Lirası gibi astronomik bir miktarın, sadece SMS hizmetlerine ayrılması, kamu kaynaklarının israf edilmesinden başka bir şey değildir. Bu harcamanın dörtte biri oranında bile aynı hizmetin alınabilmesi mümkünken, bu tutarın neden ve nasıl bu kadar yüksek olduğu sorularını sormak gerekiyor. Üstelik, bu harcamaların da doğrudan temin yöntemiyle yapılması, herhangi bir denetim mekanizmasının tamamen işlevsiz hale gelmesine yol açıyor.

Son olarak, belediyenin maaş zamları konusu, tam bir utanç vesikasıdır. Daha geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdığı üzere,  doğalgaz faturası ödenemediği için belediye çalışanlarının kışın montlar içinde çalıştığı bir ortamda, belediyenin maaşlarda yapacağı abartılı artışlar, tamamen hesapsız bir davranıştır. Bu zamlar, sadece belediye çalışanlarını değil, tüm İzmit halkını etkileyecek bir şekilde, kamu kaynaklarının keyfi kullanımını simgeliyor.

İzmit Belediyesi'nin yaşadığı bu tür skandallar, artık sadece basit yönetim hataları olarak değil, tam anlamıyla halkın güvenini sarsan, kamu kaynaklarının kötüye kullanılması olarak nitelendirilmelidir. En son bugün yaşaığımız 12 milyon için haciz memurlarının belediyeyi basması skandalı ise gelinen son noktayı gözler önüne sermekte. 

Başkan Hürriyet'in liderliğinde, belediyenin bu tür sorunlarla mücadele etmek yerine, onları artırarak devam ettiği açıkça görülmektedir. İzmit halkı, bu tür skandalların üstesinden gelebilecek daha şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı için acil adımlar atılmasını beklemektedir. Aksi takdirde, İzmit Belediyesi'nin itibarı ve geleceği, tamamen gözden düşmüş olacak.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X