Kiralara yeni düzenleme sinyali: Adalet Bakanı Tunç, tarih vererek açıkladı

16 Ağustos 2023 14:44
Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı gündemden düşmüyor. Kira anlaşmazlık dosyaları mahkemelerde çığ gibi büyürken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan yeni düzenleme sinyali geldi.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar mahkemelerde dosya yığılmasına yol açtı. Hükümetin ev sahibi kiracı anlaşmazlığına yönelik atacağı adımlar merak ediliyor. Yüksek kiraya “haksız kazanç” cezasının 1 Ekim'de Meclis'e gelmesi beklenirken, Adalet bakanı Yılmaz tunç 'tan yüzde 25 kira sınırına ilişkin yeni düzenleme sinyali geldi.

A Haber yayınına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kira anlaşmazlıkları için yeni düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"YÜZDE 25 ZAM SINIRINA RAĞMEN FAHİŞ ARTIŞLAR SÜRDÜ

Kira konusu geçen yıl TBMM 27. yasama dönemi kapanmadan önce gündeme gelmişti. Özellikle büyükşehirlerde İstanbul ve Ankara'da kira miktarlarında yüksek artışlar söz konusu oldu. Özellikle fahiş artışlar diyebileceğimiz normalin de üstünde artışlar söz konusu olduğunda yüzde 25 konusu gündeme geldi. Yıllık kira artışının yüzde 25'ten fazla olamayacağına ilişkin borçlar kanununda bir düzenleme yapıldı. Süresi 1 temmuz itibariyle dolmuştu. Fahiş artışlar devam etti. Özellikle İstanbul ve Ankara'da konut arzının biraz daha az olduğu illerimizde kira fiyatlarında yüksek artışların olduğunu gördük. Evet sözleşme hukukuna müdahale etmek doğru olmayabilir hukukta böyle bir ilke var ancak zayıfı koruma ilkesi de söz konusu.

YÜZDE 25 KİRA SINIRI DEVAM EDECEK Mİ?

Burada kiracıların özellikle mağduriyetini önleme anlamında özellikle Sayın Cumhurbaşkanımız bu açıklamayı yaptıktan sonra TBMM'de AK Parti grubu Cumhur İttifakı bir önerge geldi. Geçiçi maddeyle bu yüzde 25'lik sınır bir yıl daha uzatılmış oldu. Zayıfı koruma ilkesi gereğinde 1 boyunca devam edecek.

Karşılığını buldu mu? Elbette ki burada buna itirazlar söz konusu oldu. Eski kiracıların kira miktarındaki artışın düşük seviyede kalması nedeniyle bir takım eleştirilere maruz kalındı. Ama kiracıları mağdur edecek bir durum ortaya çıkacaktı.Bunun önüne geçmek için yüzde 25'lik üst sınır tekrar geçici maddeyle uzatılmış oldu.

KİRA DAVALARINDA İKİ KAT ARTIŞ

Kiracı ve kiralayan arasındaki uyuşmazlıklara baktığımız zaman özellikle son yılbaşından bu yana 90 bin küsür kira davası var açılan. Geçen sene bu orana baktığımız zaman 45 bin civarında yani iki kat bir artış söz konusu. Azaltma noktasında da bir çözüm önerimiz oldu. O da kira davalarında arabuluculuk.

KİRALARA YENİ DÜZENLEME GELİYOR

1 eylülden itibaren arabuluculuk müessesi başlıyor kira davalarında. Daha öncesinde ticari davalarda zorunlu olmuştu. İş davalarında tüketici davalarında zorunlu hale getirilmişti. Kişiler dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda. Dava şartı arabuluculuk. Şimdi kira davalarında da söz konusu olacak. Dava açmadan önce arabulucuya başvuracaklar anlaşamadıkları taktirde dava söz konusu olacak. Bu da dava yükünü azaltacaktır.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE O İFADE GEÇERSİZ

Kira sözleşmesinde şu tarihte boşaltacağım diye yapılan ifade geçersiz. Tahliye taahhüdünde bulunması gerekir. Yeni kira sözleşmesinden sonraki bir zamanda tahliye taahhüdünde bulunması gerekir kiracının. Bu taahhüde dayanarak ancak tahliye davası söz konusu olabilir.

Bu tahliye taahhütnamesinin geçerliliği ile ilgili tartışmalar söz konusu bunun noterden yapılması noktasında talepler var. Ya da belli bir süre tahliye tarihlerinin geçerli olmaması yönünde bir kanuni düzenleme gerektiği yönünde görüşler de var. Tüm bunların kiracı kiralayan dengesini de gözeterek düzenleme yapılması gerekir. Bu konuda bir çalışma yapmak da gerekiyor. Arabuluculuk müessesi uyuşmazlıkları aza indirecektir. TBMM açıldıktan sonra yeni değerlendirmeler ışığında yeni düzenlemeler yapılabilir tabii ki.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X