Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı: 750 baz puan birden artış yaşandı

24 Ağustos 2023 14:55
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), beklenen faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün saat 14.00'da toplandı. Yılın 8. toplantısında Merkez Bankası politika faizinde 750 baz puan artışa gitti. Merkez Bankası beklentileri aşarak, politika faizini 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

İKİ AYDA 900 BAZ PUAN ARTIŞ YAPILDI

Merkez Bankası Bankası Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılan ilk toplantıda 27 ay sonra ilk kez faiz artışına gidildi. Haziran ayı PPK toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi. Temmuz ayında bir kez daha artış yapılarak politika faizi yüzde 17.5'a çıkarıldı. İki ayda toplam 900 baz puan artış yapılmış oldu.

BEKLENTİLER NE YÖNDEYDİ?

AA Finans'ın beklenti anketine göre TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizini) 250 baz puan artırırak yüzde 20,00'ye çekmesi bekleniyor.  Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tamamı ise yüzde 17,5 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 18 ila yüzde 20,5 bandında yer alıyor. Ankette sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan, ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekliyor.

Merkez Bankası PPK karar metninde şu ifadeler yer aldı:

PARASAL SIKILAŞMA DEVAM EDECEK

"Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

KUR KAYNAKLI MALİYETLER ENFLASYONDA YÜKSELİŞE YOL AÇTI

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir. 

CARİ İŞLEMLERE BÜYÜK KATKI

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.

ORTA VADEDE YÜZDE 5 HEDEFİNE KADAR FAİZDE YÜKSELİŞ SÜRECEK

Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. 

SADELEŞME SÜRECİ KADEMELİ OLARAK DEVAM EDECEK

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir. 

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X