BÜYÜKŞEHİR BORÇLANMA EHLİYETİ KAZANDI

13 Nisan 2023 16:46
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi nisan ayı meclis toplantısında 2022 yılı faaliyet raporunda 2022 yılına kadar borçlanamayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanma ehliyeti kazandığını belirlendi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısı bugün Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başkanlığında gerçekleşen toplantıda 95 gündem madde görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda 2022 mali yılı denetim raporu Bilgi sunumunu gerçekleştirildi. Ayrıca toplantıda Büyükşehir Belediyesinin yeni müdür ve daire başkanları atandı.


BORCUMUZ SIFIRLANDI

Meclis toplantısında 2022 faaliyet raporunu sunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu şu ifadelere yer verdi; “2,2 milyar lira hazineye kalan borcumuz. Vergi ve SSK borcumuz sıfırlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borç yapısı iki türlü. Biz 2004 ve öncesi borç yapılandırmasını sıfırladık. 2005 yılı sonrası ayda 21 milyon lira kesinti gerektiriyor. Bundan sonra 108 ay boyunca sadece 21 milyon kesilecek başka bir esinti olmayacak.

BÜYÜKŞEHİR BORÇLANMA EHLİYETİ KAZANDI

Kocaeli Büyükşehri Belediyesi bundan önce borçlanamıyordu. Bu 2022 yılına kadar devam etti. Mayıs ayında toplamda 34 milyara kadar borçlanabiliriz. 32 milyarlık bir borçlanma kabiliyet kazandı. Taşıma satış geliri 218 milyon gibi bir yük tutuyor. Bunun 213 milyonu Ulaşım Park’a verdiğimiz sermayeden kaynaklanıyor. 255 milyon liralık kamulaştırma harcamamız var. Bunlar projelerimizin altlığını oluşturuyor.


“NAKİT VARLIĞIMIZ BORCUMUZU KARŞILIYOR”

Nisan 2019’da bir liralık borcumuza 19 kuruşumuz varken 2022’de bir liralık borcumuza karşılık 1,22 kuruşumuz var nakit varlığımız borcumuzu karşılıyor durumda. 2443 personel iken 2019 Ocakta şu anda 3681 personelimiz var. Bunun sebebi Belde AŞ. De arkadaşlarımızı önce sözleşmeli yaptık sonra yasa gereği yeniden memur yapıldı. Bu bizim bütçemize herhangi bir yük getirmedi.


DİĞER BÜYÜKŞEHİRLERE ÖRNEK İŞLER

İmar ve şehircilik hizmetlerinde 690 milyon para harcadık. Kırsal ve tarımsal hizmetlerinde 261 milyon para harcadık. 40 faaliyetimiz var. Kentsel dönüşüm alanında 18 faaliyet projemiz var 23 milyon para harcadık. Toplumsal dönüşüm alanında kültür ve turizm hizmetlerine 208 milyon ğ-para harcadık. Sağlık ve sosyal hizmetlerde 366 milyon para harcadık. Bunlar ayrı ayrı önemli iller. Diğer büyükşehirlerinde bizi örnek aldığı zaman zaman arayıp sordukları işler.

SUÇ TEŞKİL EDECEK BİR UNSURA RASTLANMADI

Mali denetim raporunda belediyenin mali süreçlerine ilişkin konusu suç teşkil edecek bir unsura rastlanmadı. Ama bazı meclis üyelerimiz konuları gündeme getrdi. O konulara bakıp cevap vereceğiz. “dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X