2023 emekli maaş zammında hesap kitap başladı! Emekliye duble kazanç yolda!

01 Åžubat 2023 17:38
Milyonlarca emekli ilk zamlı maaşlarına ve farklarına kavuştu. Yılın ilk enflasyon verisinin yaklaşmasıyla gözler şimdiden Temmuz ayında yapılacak zamma çevrildi. 2023 Temmuz ayı emekli maaş zammı için hesap kitap başladı. Emekli zammında ilk oran ortaya çıktı. Emekliye enflasyon zammının yanı sıra, zam tarihine kadar iki defa ikramiye verilecek. Kulislerde ikramiyelerin güncelleneceği yönünde bilgiler mevcut. İşte, önümüzdeki günlerde emeklinin katlanacak kazancıyla ilgili son detaylar…

Yaklaşık 14 milyon emekliyi ilgilendiren yeni zamda hesap kitap başladı. Emekliye duble kazanç yolda! Yüzde 30 maaş zammıyla en düşük emekli maaşı 5 bin 500 liraya yükseltilmiş ve emekliler ilk zamlı maaşlarını almıştı. Emekliler 2023’te ilk zamlarını Temmuz ayında enflasyona göre alacak.

Yılın ilk enflasyon verisi için hesap kitap başladı. TÜİK tarafından 3 Şubat Cuma günü açıklanacak ocak ayı enflasyon verisinde ekonomistlerin tahmini ortaya çıktı.

Beklentide ortalama yüzde 3,66 olarak hesaplandı. En düşük enflasyon beklentisi yüzde 1,90, en yüksek enflasyon beklentisi ise yüzde 5,95 oldu.

Tahminler gerçek olursa, bir önceki ay yüzde 64,27 olan yıllık enflasyonun yüzde 53,26’ya gerileceği hesaplandı. 2023 yıl onu enflasyon beklentisi ise yüzde 44,5 düzeyinde oldu.

Bu veriler ışığında, emeklilerin Temmuz’da alacağı zam oranı yeniden hesaplandı. Eğer ortalama enflasyon beklentisi olan yüzde 3,66 gerçek olursa, en düşük emekli maaşı 5500 liradan 5.701 liraya yükselecek.

Ocak ayı enflasyonunun üzerine geride kalan 5 aylık enflasyon oranı eklenecek ve emeklilerin Temmuz zammı ortaya çıkacak.  

TEMMUZ’A KADAR ÇİFT İKRAMİYE

Emekliler temmuz ayında maaş zammı alacağı gibi ikramiyelerden de faydalanacak. Temmuz maaşı öncesi hem Ramazan hem de Kurban Bayramı ikramiyelerinin hesaplara doğrudan yatırılması bekleniyor.

Geçtiğimiz sene 1.100 TL olarak belirlenen ikramiyede bu yıl artış yapılması bekleniyor. Kesintisiz ve geri ödemesiz verilen ikramiyelerle ilgili paylaşılan son kulis bilgilerine göre, emekli ikramiyelerinin 2 bin 500 lira seviyelerine çıkarılacağı konuşuluyor.

Ramazan Bayramı 21-23 Nisan tarihleri arasına denk gelecek ve tahminlere göre ikramiyeler Nisan ayının ortasında yatacak.

29 Haziran – 2 Temmuz arasına denk gelen Kurban Bayramı’nda ise ikramiyelerin Haziran ayının son haftasında hesaplarda olması bekleniyor.

 

YAZARIN DÄ°ÄžER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteÅŸ
Kocaeli Beyaz EÅŸya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X