Yerlikaya imzasıyla soruşturma izni verildi… Hürriyet ve 12 çalışanı yargılanacak

15 Kasım 2023 10:01
Kocaeli Zirve Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tahsin Keskin’in “İçişleri Bakanlığı’ndan Fatma Başkan’a büyük şok! başlıklı köşe yazıksı kente adeta bomba gibi düştü. Keskin’in iddialarına göre, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve İzmit Belediyesi’nin 12 çalışanı hakkında 6 Haziran 2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla soruşturma izni verildi. İzmit Belediye Meclisi AK Parti Gurup Başkan Vekili Muharrem Tutuş'un da gündemden düşürmediği o iddiaların iddianamesi hazırlanacak ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hakkında artık yargılanma yapılabilecek.

Kocaeli Zirve Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tahsin Keskin’in “İçişleri Bakanlığı’ndan Fatma Başkan’a büyük şok! Başlıklı köşe yazısı şu şekilde;

Nisan 2022 tarihinde yerel medyada çıkan ''İzmit Belediyesi’nde 50 milyon yolsuzluk tartışması'' başlıklı haberlerde İzmit Belediyesi’nde yapılan denetimlerde yeğenlerine şirket kurdurup ihalesiz iş verdiği iddia edilen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hüriyyet’e tepkiler çığ gibi büyürken zamanın Zafer Partisi Kocaeli il Başkanı Vedat Çalık:“Sizin hayalini dahi kuramadığınız 50 milyon TL, İzmit Belediyesi’ne çöreklenen eş, dost, yeğen ve yandaşın doğrudan yolsuzluk ile hiç ettiğini biliyor musunuz? İzmit halkı adına, Fatma Kaplan Hürriyet’e soruyorum, İzmit Belediyesi’ne her ay 4 milyon 166 bin fatura bırakan, eş dost akraba, yandaş, arkadaş kimlerdir açıklayınız” demişti.

Ulusal basında da çıkan bu ifadeler üzerine il Başkanı Vedat Çalık, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından görevinden alınmıştı.

Kısa bir süre sonra Vedat Çalık’ın bu iddilarını araştırmak üzere harekete geçen İçişleri Bakanlığı, İzmit Belediyesi’ne iki Mülkiye Müfettişi göndermişti.

Mülkiye Müfettişleri’nin hazırladıkları raporların sonucunda İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve İzmit Belediyesi’nin 12 çalışanı hakkında 6 Haziran 2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla soruşturma izni verildi.

Yolsuzluk iddiaları ile gündemden düşmeyen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet hakkında artık iddianame hazırlanıp yargılanması yapılabilecek.

Bu arada iddia edilen yolsuzluklarda CHP Kocaeli eski Milletvekili Haydar Akar’ın kardeşi Hakan Akar’ın da adı geçiyor.

İŞTE O İDDİALAR VE RAPORLAR

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in belediyeye ait milyonluk işleri yeğenlerinin kurduğu şirketlere doğrudan temin yöntemiyle verdiği, bazı firmalara ihale yapılmaksızın doğrudan teminle her ay 4 milyon 166 bin liralık fatura karşılığında ödemeler yapıldığı, ayrıca CHP Kocaeli eski Milletvekili Haydar Akar’ın kardeşine ihalesiz işler verildiği,

Bu doğrultuda;

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi kapsamında 2020 ve 2021 yıllarında Hakan Oral’a ödemeler yapıldığı,

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi kapsamında Event 4 Ever/Koral Altın’a 2021 yılında Çınar Çocuk Evi Açılış Organizasyon Hizmet Alım İşinin verildiği,

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/b maddesi kapsamında Özek Prodüksiyon ve Dabışmanlık Tic. Ltd. Şti.’ye Leyla Hanım Belgesel Yapım ve Pazarlama Hizmet Alım İşinin verildiği iddialarını araştıran Mülkiye Müfettişlerinin hazırladıkları raporda,

Söz konusu kişi ve şirketler için 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren doğrudan teminlerin yapılmaya başlandığı, doğrudan temin limitlerinin üzerindeki alımların bölünerek yapıldığı, yapılan ödemelerin devamlılık gösterdiği, mevzuata ayrılıkların tespit edildiği, Özek Prodüksiyon ve Dabışmanlık Tic. Ltd. Şti. firmasına ihale edilen Leyla Atakan Belgesel filminin yapımında usülsüzlüklerin bulunduğu iddia ediliyor.

Mülkiye Müfettişlerinin 9 sayfalık raporunda ön incele yapılan isimler şöyle;

1-Fatma Kaplan Hürriyet: İzmit Belediye Başkanı

2-Ali İhsan Engör            : Eski Kültür ve Sosyal İşler Müdür V.

3-Ceren Öker Cömert     : Kültür ve Sosyal İşler Müdür V.

4-Çetin Düzgün               : Eski Kültür ve Sosyal İşler Müdür V.

5-Şaziye Marul                : Eski Destek Hizmetleri Müdür V.

6-Mehmet Ersoylu           : Destek Hizmetleri Müdür V.

7-Dilek Yalçın                  : Belediye Başkan Yardımcısı

8-Seyhan Özcan              : Belediye Başkan Yardımcısı

9-Mehmet Şevket Verit    : Eski Destek Hiz. Müdürlüğü Birim Sorumlusu

10-Nurettin Bulut              : Belediye Başkan Yardımcısı

11-İbrahim Akyüz             : Belediye Personeli

12-Betül Özcan                : Belediye Personeli

13-Aysun Pınar Henden   : Belediye Personeli

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X