Otomotiv ve gayrimenkulde bir indirim dalgası daha bekleniyor

10 Ekim 2023 23:05
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası otomobilde alınan önlemler ve yaptırımlar ile fahiş fiyatın önüne geçildiğine dikkat çekmiş, konut ve kiralarda da fahiş fiyata ağır cezalar geleceğini duyurmuştu. Alınan önlemler ile beraber sıfır otomobilde fiyatlar düşmeye başlarken, bir indirim dalgasının da gayrımenkulde yaşanması bekleniyor.

Pandemi sonrası yaşanan küresel enflasyon krizini fırsata çevirenler nedeniyle hayatımıza giren 'fahiş fiyat' kiralar başta olmak üzere pek çok sektörde vatandaşı çıkmaza sokmuştu. Fahiş fiyata karşı savaş açan hükümet bir dizi düzenleme ve yaptım ile otomobilde fırsatçılığın önünü kesti.

Sıfır otomobile getirilen 6 bin kilometre ve 6 ay şartı ile otomobil fiyatlarındaki köpük eridi. Fiyatlarda farkedilir bir düşüş yaşanırken, sıfır araçlardsaki bu indirim ikinci elde de hareketliliğe neden oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından otomotiv sekötöründeki indirime dikkat çekerek, gayrimenkul için de yaşanan fiyat artışlarına karşı alınacak önlemleri duyurdu.

Konut ve kira sektöründe piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar getireceklerini kaydeden Erdoğan, çimento ve hazır beton sektöründeki dengesiz fiyat artışlarının da yakın takibe alındığını açıkladı.

ÇİMENTO TONUNA YÜZDE BİN 500 ZAM YAPILDI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Erdoğan’ın açıklamalarının sektöre muhtemel etkilerini değerlendirmeden önce bazı kritik rakamlar paylaşıyor.

2021 yılı Mart-Nisan aylarında çimento ton fiyatının 150 TL olduğunu anımsatıyor ve aynı yılın yaz aylarında bu rakamın 400 TL’ye yükseldiğini söylüyor. Fahiş artışın bununla sınırla kalmadığına değiniyor Tellioğlu ve betonun ton fiyatının 2021 yılı sonunda 600 TL’ye, 2022 sonundaysa bin 300 TL’ye yükseldiğini anlatıyor.

dan ele almak da doğru olmaz. Cumhurbaşkanımızın çimento ve hazır beton vurgusu kentsel dönüşüm ya da yerinde dönüşüm gibi projeler için de çok kritik. Çimento ve hazır betonda fiyatların rayına girmesi bu projelere olumlu etki yapacak. Haliyle o projeler hızlanacak ve arz artacak. Arz artınca fiyatlar da ona göre şekillenecek. Ancak burada anahtar cümle piyasanın stabil kalması. Bunu başarabilirsek sonrası için daha olumlu konuşabiliriz.”

KUR ANİDEN YÜKSELMEZSE OTOMOTİV FİYATLARINDA DA İNDİRİM OLUR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında sadece gayrimenkul değil otomotiv sektörü de vardı. Otomotivle ilgili zaten bir süredir atılan adımlar, getirilen kısıtlamalar ve kimi yeni düzenlemeler söz konusu. Geçtiğimiz günlerde çok sayıda otomobil firmasının sıfır araç için yeni kampanyalar düzenlemesi de bu sürece eklenince sektör yeniden gaza bastı.

Otomotiv Uzmanı Erol Şahin, pazarda son bir yıldır hakim olan ‘yok satmak’ döneminin sonuna gelindiğine değiniyor. Son yıllarda insanların bir ihtiyaçtan ziyade ‘yatırım olsun’ ya da ‘kısa vadede para kazanayım’ diye araç aldığını anımsatıyor.

Hükümetin aldığı önlemler ve dövizdeki durumun ardından işler değişmiş… Bu süreci “Aldığınızdan daha pahalıya satabileceğiniz bir ortam kalmadı” diyerek özetliyor Şahin.

OTOMOTİVDE 1 KASIM’A DİKKAT

Otomotivde 6 ay 6 bin kilometre kuralının, sıfır fiyatından daha yükseğe ikinci el araç satılamayacağı hamlesinin sektörü toparlayan adımlar olduğuna değiniyor Erol Şahin.

Ancak asıl büyük değişimlerden birinin 1 Kasım’da yürürlüğe girecek yeni uygulama olduğunu vurgulayıp, devam ediyor:

“Vatandaşların da tüzel kişilerin de ilan verme sayısında kısıtlamaya gidiliyor. Satılık ilanı verdiğiniz zaman kimlik bilgileriniz mutlaka karşı tarafta olacak. Ayrıca o aracı satabilecek durumda olmanız lazım. Yani araç ya sizin olacak ya da o aracın sahibi 1. derece yakınınız olacak. Bu değişiklik 1 Kasım’da yürürlüğe girecek ve bunun da yansımalarını göreceğiz. İlan sitelerindeki sahte paylaşımların da önüne geçilecek ve daha düzenli bir tablo karşımıza çıkacak.”

OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Erol Şahin’e herkesin merak ettiği “Sıfır ya da ikinci el otomobillerde fiyatlar düşecek mi?” sorusunu da yöneltiyoruz.

Döviz kurlarının stabil hareketinin bu durum için en önemli unsurlardan biri olduğunu söylüyor. Kur aniden yükselmezse, yıl sonuna kadar devam edecek kampanyaların etkisiyle de fiyatların bir miktar daha düşeceği görüşünü paylaşıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X