Memur ve emekli zammı için kritik gün: Kamu Görevlileri Hakem Heyeti 3. toplantısı başladı!

28 Ağustos 2023 11:03
Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği zam oranı için son sözü söyleyecek olan Kamu Görevlileri Hakem Heyeti 3. toplantısı başladı! Peki memur ve emekli zam oranı ne olacak?

Memur ve memur emeklileri için 1 Ağustos'ta başlayan 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde kamu işvereni ile sendikalar arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadı. Sosyal haklar konusunda 11 iş kolunda yetkili sendikalarla ile Kamu İşveren Heyeti arasında imzalar atılırken, memurun alacağı zam oranının belirlenmesi için Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun üçüncü zam toplantısı başladı.

ZAM İÇİN ÜÇÜNCÜ TOPLANTI BAŞLADI

Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında cumartesi günü ilk toplantısını yapan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, akademisyenler, Memur-Sen Kamu-sen ve KESK temsilcilerinden oluşan 11 üye ile bugün üçüncü kez tolandı. Memur ve memur emeklileriyle ilgili zam oranın görüşecek olan kurul,  kira yarıdmı ve bayram ikramiyelerine de karar verecek. Kurul 31 Ağustos'a kadar kararını açıklayacak.

ZAM ORANI NE OLACAK?

Bugüne kadar imzalanan 6 toplu sözleşmeden sadece ikisinde uzlaşma sağlandı. Memur zammında daha önce 4 kez devreye giren Hakem Kurulu  hükümetin son teklifiyle paralel kararlara imza atmıştı. 2013, 2020 ve 2021'de hükümetin son teklifiyle Hakem Heyeti'nin kararı aynı olmuştu. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş hükümetin zam teklifine dikkat çekerek kurulun 45’lik fark üzerinden karar vermek zorunda olduğunu söylüyor.

KAMU İŞVRENİNİN ZAM TEKLİFİ

2024 için yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam teklif eden Memur-Sen 'in teklifine karşılık hükümet 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 25 zam teklif etti. 2025 yılı için ise ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam teklif edildi. Bakan Işıkhan, "Ocak 2024'te yüzde 40-45'e yakın bir zam artışı olacak tüm kamu görevlilerimize. Bence bu çok önemli bir rakam" diyerek toplam zammı açıkladı.

EMEKLİ AYLIĞINA EK 2.900 TL

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sona eren görüşmelerin ardından, toplu sözleşmede birçok unvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu belirtmişti. Yalçın, "3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti." demişti.

3600 ek gösterge düzenlemesinin ardından emekli aylıklarına 2900, emekli  kramiyesine de en az 99 bin eklenecek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X