TBMM yeni başkanını seçecek! 7 isim yarışıyor...

07 Haziran 2023 13:20
TBMM Genel Kurulu bugün Meclis Başkanını seçmek için toplanacak. Partilerden 7 milletvekili aday gösterildi. Peki adaylar kimler ve Meclis Başkanı nasıl seçilecek? İşte detaylar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu bugün geçici başkan Devlet Bahçeli'nin başkanlığında toplanacak. Genel Kurulda önce yeni kabine üyeleri ve milletvekili seçilen eski bakanlar yemin edecek. Ardından Meclis Başkanlığı seçimi gerçekleştirilecek. Seçimler gizli oyla yapılacak.

TBMM Başkanlığı için gösterilecek adaylar Geçici Başkanlık Divanı'na bildirildi. Genel Kurulda, bugün Meclisin 30. Başkanı için seçim yapılacak. Toplamda 7 milletvekili aday gösterildi. Peki adaylar kimler ve seçim nasıl yapılacak? İşte Meclis Başkanlığı için aday gösterilen milletvekilleri...

NUMAN KURTULMUŞ

TBMM Genel Kurulunda 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak seçim öncesinde AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterildi.

TEKİN BİNGÖL

CHP'nin Meclis Başkanı adayı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl oldu.

CİHAN PAÇACI

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta'nın imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan yazıda, "28. Yasama Dönemi Birinci Devre için TBMM Başkanlığına İstanbul Milletvekili Sayın Mustafa Cihan Paçacı'yı aday olarak gösteriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

TÜLAY HATİMOĞULLARI ORUÇ

Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'u aday gösterdi.

CAN ATALAY

TBMM seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran TİP ise cezaevindeki Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ı aday gösterdi.

MUSTAFA YENEROĞLU

DEVA Partisi'nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu oldu.

SERAP YAZICI ÖZBUDUN

Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun da Meclis Başkanı adayı oldu.

KAÇ OY ALMASI GEREKİYOR?

TBMM Başkanı seçilmek için, ilk iki turda 600 olan Meclis üye tam sayısının üçte ikisinin, yani 400’ünün oyunu almak gerekiyor. Üçüncü turda ise üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 üyenin oyunu alan aday başkan seçilecek.

Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısının 322’de kalması, muhalefetin de kendi adaylarını çıkarması nedeniyle, ilk iki turda başkan seçilmesi zor görünüyor.

Üçüncü turda ise Kurtulmuş'un seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X