AZI KARAR ÇOĞU ZARAR: KAFEİN
Kafeinin en çok bilinen kaynakları: kahve, çay, kakaodur. Yetişkinler için güvenli tüketilecek kafein miktarı 300 mg kafeindir. Yaklaşık 3 fincan filtre kahve/ 4 fincan çay bu miktara tekabül etmektedir.
KAFEİNİN VÜCUDA ETKİLERİ
- Uyanıklığı Artırır: Bilinen en yaygın etkisi enerji seviyelerini artırmak olan kafein, adenozin reseptörlerini bloke ederek uykulu hâlinin ortadan kalkmasını sağlar. Böylece daha uyanık hissedilir.
- Bilişsel Performansı ve Konsantrasyonu Artırabilir: Birçok kişinin odaklanıp yaptığı işi bitirmek için kahve tükettiği biliniyor. Bu, kahvenin içerisindeki kafeinin beyin fonksiyonları üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklanıyor.
- Duygu Durumuna İyi Gelebilir: Kafein ruh hâlinin iyileşmesini sağlayabilir ve depresyona iyi gelebilir. Ayrıca kafein içeren kahvenin tüketilmesi bilişsel gerilemenin önlenmesine yardımcı olabilir.
- Egzersiz Performansını Destekleyebilir: Kafein kısa vadede egzersiz performansını orta derecede artırabilir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte fayda açısından en etkili olduğu egzersiz türü aerobiktir. Egzersiz performansını artırıcı etkilerinden yararlanılması vücut ağırlığına bağlıdır.
- Metabolizmayı İyileştirmeye Yardımcı Olabilir: Kafein vücuttaki yağların üretildiği ve parçalandığı süreçleri etkileyebilir. Yağ metabolizmasını iyileştirmeye yardım edebilecek etkilerini öne süren araştırmalar olmasına rağmen bunun desteklenmesi için daha fazla bulguya ihtiyaç var.
- Gastrointestinal Motiliteyi Artırabilir: Kafein kısmen mide ve bağırsak hareketliliğini artırır. Böylece tüketilen gıdanın vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bazı çalışmalar kafeinin kolon motor aktivitesini uyarmada etkili olduğunu destekler.
ANCAK FAZLA TÜKETİMİ OLUMLU ETKİLERİNİN TAM TERSİNE DÖNMESİNE YOL AÇARAK;
Baş ağrısı, yorgun ve bitkin hissetme, dikkatte azalma, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, anksiyete, uyku düzensizlikleri, kalsiyum eksikliği gibi birçok sağlık problemine sebep olabilmektedir. Bu nedenle kafeini bilinçli tüketmek, günlük tavsiye edilen kafein dozunu aşmamak istenmeyen fizyolojik ve psikolojik etkilerle karşılaşmamak için önem taşımaktadır.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- HANGİ BESİNLERİ BİRLİKTE TÜKETMELİYİZ? 21 Nisan 2025 Pazartesi
- FİTOTERAPİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DESTEKLERİ 07 Nisan 2025 Pazartesi
- SAĞLIKLI BESLENMENİN İLK ADIMI: PORSİYON KONTROLÜ 24 Mart 2025 Pazartesi
- KISIR DİYET DÖNGÜSÜ “YO-YO SENDROMU” 10 Mart 2025 Pazartesi
- Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İçin; 6 Önemli İpucu 03 Mart 2025 Pazartesi
- Hashımoto Ve Glutensiz Beslenme 24 Şubat 2025 Pazartesi
- “VÜCUDUNUZUN SİZE BİR MESAJI” 18 Şubat 2025 Salı
- Carnıvore Diyeti İle Sağlıklı Kalmak Mümkün Mü? 10 Şubat 2025 Pazartesi
- Tiroid Hastalıklarında Beslenme Önerileri 03 Şubat 2025 Pazartesi
- Bağırsak Bakterileri Kilo Aldırır Mı? 27 Ocak 2025 Pazartesi