METABOLİZMA DESTEKLEYİCİ - 4 ADIM -

30 Aralık 2024 09:47
...

Metabolizma, bir organizmada yaşamı sürdürmek için gerekli olan tüm kimyasal reaksiyonları ifade eden biyolojik bir terimdir.

Bazal metabolizma hızı (BMH), vücudun dinlenme sırasında hayatta kalmak için harcadığı temel veya en az enerji miktarını ifade eder.

Vücudun yaşamını sürdürmesi için ihtiyaç duyulan toplam kalori miktarı olan BMH sırasında nefes alma, hücre üretimi, besin işleme, protein sentezi ve iyon taşınması gibi temel işlevler gerçekleşir.

Vücudun ana organları olan beyin, böbrekler, karaciğer ve kalp istirahatte iken yakılan enerjinin yarısını oluştururken yağ, sindirim sistemi ve özellikle kaslar kalan enerjiden sorumludur. Bazal metabolizma hızı, vücut tarafından kullanılan kalorilerin yüzde 70’ini oluşturur.

Yakılan toplam enerji miktarı, bazal metabolizma hızına ilave olarak fiziksel aktivite seviyeniz, yiyecekleri sindirirken ve besinlerin vücut tarafından emilirken yakılan kalorilerle belirlenir.

Yani metabolizma hızı, fiziksel olarak hareket halindeyken de ölçülen enerji tüketimidir.

METABOLİZMA HIZINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yaş, cinsiyet, hormonal durumlar, menopoz durumu, fiziksel aktivite seviyesi, beslenme planı, kalıtımsal özellikler, vücut kompozisyonu, metabolik hastalıklar; metabolizma durumunun değerlendirilmesinde etkendir.

Bu etkenler dışında bilinçsiz kilo vermek, şok diyetler uygulamak, bitkisel olarak satılan uygun olmayan takviyeleri kullanmak, sık kilo alıp verme döngüsüne girmek; metabolizmayı olumsuz etkilemektedir.

“METABOLİZMAM ÇALIŞMIYOR DİYORSANIZ, BU ADIMLARA DİKKAT”

1. SU TÜKETİMİ 

Yapılan çalışmalarda günlük su tüketimi arttırılmasının metabolizma hızını yaklaşık %24- 30 oranında arttırdığı görülmüştür. Her öğünden 15 dakika önce içilen 2 su bardağı su mide hacminin bir kısmını kaplar, tokluk hissi oluşturarak daha az besin tüketimini destekler.

Böylelikle günlük su tüketimini arttırır, metabolizmayı destekler, kilo vermeye yardımcı olur.

2. FİZİKSEL AKTİVİTE

Enerji tüketiminin %20’sini günlük hareketlerimiz (oturup kalkmak, yürümek, vs) oluşturur. Normalin üzerinde hareket etmek enerji tüketimini arttırarak metabolizma hızına katkı sağlar.

Küçük değişiklikler vücudunuzda büyük etkiler yaratabilir. (İşe/okula yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak, günlük yürüyüşler/ ev egzersizleri yapmak gibi) Günlük egzersiz rutini oluşturarak metabolizma hızınız katkı sağlayabilirsiniz.

3. DESTEK BESİNLER

•Zencefil (Sindirime yardımcı + metabolizma destekleyici)

•Acı biber (Kapsaisin içeriği + metabolizma hızlandırmaya yardımcı)

•Yeşil çay (kafein + fenol içeriği ile metabolizma destekleyici)

•Lif içeriği yüksek besinler (Yeşillikler, baklagiller, ıspanak, pancar, pırasa gibi sebzeler, meyveler ve keten tohumu başta olmak üzere lif içeriği yüksek besinler beslenmeye eklenmelidir)

4. UYKU DÜZENİ

Düzensiz uyku metabolizma üzerinde olumsuz etkiye sebep olmaktadır.

Bununla birlikte gece geç saatlerde uyuyan bireylerde gece atıştırma isteğinin daha fazla olduğu ve yetersiz uykunun daha fazla besin alımına yol açtığı düşünülmektedir.

Uyku düzeninin var olması metabolizmaya katkı sağlayarak vücut ağırlığı kontrolünde de etkilidir. Yapılan çalışmalarda uykusuzluğun inflamasyonda rolü olan genlerin aktivitesini arttırdığı belirlenmiştir.

Uyku düzeninin var olması metabolizmaya katkı sağlayarak vücut ağırlığı kontrolünde de etkilidir. Uyku problemi olan bireylerin triptofan içeren besinleri (kefir, muz, elma, keten tohumu, badem) beslenmeye eklemeleri uyku düzenine katkı sağlayacaktır.

YORUMLAR
  • Toplam 1 yorum
Murat Tolunay 14:37 - 11 Ocak 2025

Sağlık üzerine güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler

0 Beğenmedim

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
X