SAĞLIKLI BESLENMENİN İLK ADIMI: PORSİYON KONTROLÜ
24 Mart 2025
13:25
Porsiyon kontrolü sağlıklı beslenmenin en önemli basamaklarından biridir. Aşırı tüketimi önlemek, kilo kontrolünü sağlamak veya tam tersi yetersiz beslenmeyi ve besin öğesi yetersizliklerini önlemek için porsiyon ölçülerine dikkat etmeliyiz. - Porsiyon kontrol yöntemleri arasında, kabaca tabağın yarısının sebzelerle doldurulması ve diğer yarısının protein ve karbonhidrat kaynaklarıyla kaplanması da yer almaktadır. Bu şekilde, besin ögelerinin dengeli bir şekilde alındığından emin olunabilir.
- Tabak seçimi de porsiyon kontrolü açısından dikkate alınmalıdır. Büyük bir tabak, daha fazla yiyecek alımını teşvik edebilir. Bu nedenle, porsiyon boyutlarını kontrol altında tutmak için daha küçük veya orta boy tabaklar tercih edilmelidir. Bu stratejiler gereksiz kalori alımını azaltarak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmanıza katkıda bulunabilmektedir.
- Yavaş yemek vücudun doygunluk hissini anlamasına yardımcı olurken aynı zamanda daha az kalori alımını sağlayabilir. Yemeklerin tadını çıkararak her lokmayı dikkatlice çiğnemek, zihinsel olarak daha doyurucu bir deneyim sağlar ve bu da porsiyon kontrolünü kolaylaştırır.
- Duygusal yeme isteği, bilinçsiz bir şekilde yemek yeme davranışını teşvik ederken bu da porsiyon kontrolünü daha da karmaşık hale getirir. Duygusal durumlar nedeniyle yemek yendiğinde, kişinin doygunluk hissi azalabilir ve bu, daha fazla yeme isteğine neden olur. Bu nedenle, duygusal yeme alışkanlıkları ile porsiyon kontrolü arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Duygusal yeme isteğinin farkında olmak ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmek, daha iyi porsiyon kontrolü sağlamaya yardımcı olabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar;
- Etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır: Çoğumuz etiketlerde sadece son kullanma tarihine bakıp, diğer kısımları göz ardı edebiliyoruz. Oysa doğru seçimler yapabilmek için tüm etiket bilgileri gözden geçirilmelidir. İçeriğindeki besin etiket açıklamalarını, kalori değerlerini, porsiyon miktarını, günlük alım yüzdesini, vitamin ve mineralleri, diğer besin öğelerini ve yağ yüzdesi dikkatlice incelenmelidir. Besin etiket bilgilerinin en üstünde porsiyon miktarını görebilirsiniz. Porsiyon miktarı bize yediğimiz besinin gramajını ve bu gramaja bağlı olarak yapılan analizler sonucunda da ortaya çıkan besinsel değerlerini gösterir. Porsiyon miktarları genelde tavsiye edilen miktarlar kadardır ama bazı istisnalarda olabilir. Paketlerin üstündeki birçok etiket bilgisi, porsiyon miktarına göre düzenlenmiştir ancak aldığınız besinin gramajı daha yüksek olabilir. Örneğin; bir paket cips, bisküvi ya da çikolata yediyseniz, üzerinde yazan kalori ve diğer besinleri 3 kez daha fazla aldınız demektir. Ama paket üstünde sadece 1 porsiyon değeri yazmaktadır o yüzden seçim yaparken dikkatli olunmaya çalışılmalıdır.
- Temiz ve ölçülü beslenme: Özellikle dışarıda yenilen yemeklerin porsiyonlarına ve içeriklerine dikkat edilmelidir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- HANGİ BESİNLERİ BİRLİKTE TÜKETMELİYİZ? 21 Nisan 2025 Pazartesi
- FİTOTERAPİ VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DESTEKLERİ 07 Nisan 2025 Pazartesi
- AZI KARAR ÇOĞU ZARAR: KAFEİN 17 Mart 2025 Pazartesi
- KISIR DİYET DÖNGÜSÜ “YO-YO SENDROMU” 10 Mart 2025 Pazartesi
- Ramazanda Sağlıklı Beslenmek İçin; 6 Önemli İpucu 03 Mart 2025 Pazartesi
- Hashımoto Ve Glutensiz Beslenme 24 Şubat 2025 Pazartesi
- “VÜCUDUNUZUN SİZE BİR MESAJI” 18 Şubat 2025 Salı
- Carnıvore Diyeti İle Sağlıklı Kalmak Mümkün Mü? 10 Şubat 2025 Pazartesi
- Tiroid Hastalıklarında Beslenme Önerileri 03 Şubat 2025 Pazartesi
- Bağırsak Bakterileri Kilo Aldırır Mı? 27 Ocak 2025 Pazartesi