Memur ve emekli zammı için kritik saatler! Hükümet son teklifini açıklıyor

22 Ağustos 2023 11:08
Memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmelerinde sürecin sonuna yaklaşıldı. İlk iki teklifi kabul edilmeyen kamu işvereni bugün 3. ve son teklifini açıklayacak. Hükümetin talebi Memur-Sen tarafından kabul edilmezse ne olacak? İşte uzlaşı olmazsa masadaki senaryolar...

 

 

 

Memur ve memur emekliler için 1 Ağustos'ta başlayan 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri sona eriyor. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisi olmak üzere aileleriyle birlikte toplamda 25 milyon kişiyi yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde ilk iki teklifi kabul edilmeyen kamu işvereni bugün 3. ve son teklifini açıklıyor.

MEMUR-SEN YÜZDE 70 ARTIŞ İSTEDİ

Toplu sözleşme görüşmelerinde masada yer alan yetkili sendika Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Memur-Sen aynı zamanda kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam istiyor.

KAMU İŞVERENİ YÜZDE 25 TEKLİF ETTİ

Görüşmelerde hükümeti temsil eden Kamu İşveren Heyetinin 14 Ağustos'ta ilk zam teklifini sunmasıyla başlayan pazarlıklar, 17 Ağustos'taki ikinci teklifle yoğunlaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, tarafından ilk zam teklifi 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam olmak üzere toplamda yüzde 42 yönündeydi.

17 Ağustos'ta yapılan ikinci zam teklifi ise, ilk zam teklifinden farklı olarak 2024 için iki puan artış yapıldı. 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 15, ikinci altı ay yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 için ise teklif değişmedi. Hükümet tarafından zam teklifinin yanı sıra ilk kez sosyal haklara ilişkin de teklifini bu toplantıda masaya getirildi. Bakan Işıkhan, Mobbing İzleme Kurulu'nda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara yıllık izinleri haricinde hac izni verilmesi hususu, TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanacağını açıkladı. MEMURLAR İKİ ZAMMI DA KABUL ETMEDİ

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, her iki zam teklifinin de Merkez Bankası 'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldığı gerekçesiyle kabul etmedi. Memurlar geçen hafta 81 ilde hükümetin zam teklifini protesto ederek, hükümetin gerçekçi bir zam oranıyla masaya gelmesini istedi.

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan dün uzlaşı için yeniden açıklama geldi. Enfasyon farkı kamu işvereninin jesti olmadığını bir toplu sözleşme kazanımı olduğunu vurgulayan Yalçın "Kamu İşvereni ve hükümetten yarın (bugün), aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

GÖZLER 3. ZAM TEKLİFİNDE

Belirlenen takvim gereği müzakere sürecinin 22 Ağustos'ta, yani bugün sona eriiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilecek dördüncü toplantıda Kamu İşveren Heyeti adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, üçüncü ve son teklifini açıklayacak. 

KAMU-SEN MASADAN KALKTI

Memurun Toplu Sözleşme görüşmelerinde son aşamaya gelinirken Kamu-Sen, son oturuma katılmayacağını duyurdu. İşveren tarafının emekçilerin sorunlarını tartışmaktan kaçındığını belirten Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Yetkili konfederasyonun bu vebaline seyirci olmayacağız" dedi. 

UZLAŞI OLMAZSA NE OLACAK?

Bu tarihe kadar taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak. Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.

HÜKÜMETİN TEKLİFİ KABUL EDİLİRSE EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Hükümetin verdiği yüzde 15’lik teklife göre, aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 22.017 TL’den 31.506 TL’ye yükselecek. Toplu sözleşme zam oranı yüzde 20 olursa en düşük memur maaşı 32.878 TL’ye çıkacak.

Aile yardımı almayan bekâr en düşük memur maaşı halen 20.377 TL seviyesinde bulunuyor. Yüzde 15’lik teklife göre bekâr memurun en düşük maaşı 29.159 TL olacak. Toplu sözleşme zammı yüzde 20 olarak belirlenirse bu tutar 30.429 TL’ye ulaşacak.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X