TESADÜFÜN BÖYLESİ… “BÜYÜKŞEHİR ARSAYI ALMAK İSTEDİKTEN 2 GÜN SONRA KREDİ ONAYI GELDİ”

08 Ağustos 2023 12:50
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet” 7 gün il başkanlarından randevu gelmedi, gelmeyeceğini de gördük. Arkadaşlarla birlikte değerlendirdik meclisi toplayalım o arada randevu gelirse gideriz dedik. Ama 2 gün sonra özel bir bankadan haber geldi. Şartları sağlayabilirseniz verme ihtimalimiz var dediler. Ben de dün Ankara’ya gittim, onları sağlayabilir miyiz diye onları da netleştirdik. Bankaya dün akşam görüştük onaylattık. Olağanüstü meclis çağrımızdan sonra kredi onaylandı. Buna rağmen bu meclisi toplasaydık ‘Siz bizi mi kandırıyorsunuz, hem kredi onayı aldınız hem meclisi neden hala topluyorsunuz’ denilecekti.”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, EYT tazminatlarını ödemek için satışa çıkaracağı arsanın ihalesine Büyükşehir’in gireceğinin açıklanmasının ardından arsa satışından vazgeçti. Kredi taleplerinin onaylandığı gerekçesi ile satıştan vazgeçtiklerini ifade eden Hürriyet, bugün konuya dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

“100’DEN FAZLA KİŞİYİ EMEKLİ ETTİK”

Hürriyet yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;”EYT yasası çıktıktan sonra bütün belediyeler, daha önce öngöremediği bu yüzden belediye bütçesine koymadığı büyük rakamlar oldu. Şu an 100’ün üzerinden emekli olan arkadaşlarımız var. Bunlar üst üste geldiğinde de tazminatları yüksek oldu. Toplamda 45 milyona varan bir tutardan bahsediyoruz, şu ana kadar 136 kişi emeklilik dilekçesi verdi ve bu sayı artmaya devam ediyor. EYT yasası nedeniyle bugün işçilerin hepsi dilekçe verdiğinde toplam tutar 45 milyonu buluyor. Bütün belediyeler bu yasa sonrası tazminatlar ile karşı karşıya kaldı. Toplu büyük tazminatlar için kayak arayışına girildi. Kredi çekelim, tazminatları ödeyelim dedik. Bu EYT emeklilerin dışında 100’den fazla kişiyi emekli ettik, kredi kullanmadan kendi öz kaynaklarımız ile ödedik bu tazminatları. 33 milyona yakın o işçilerimize para ödedik. Üstüne bu EYT yasası sonrası ciddi sayıda emekli tutarı gelince kredi çekmeksizin bir kalemde ödemek mümkün değildi. Kredi süreçlerimiz nisan ayından itibaren devam etmekteydi.

“SÜREÇ DARALIYOR”

Kamu ve özel bankalarına, iller bankasına o günden beridir her hafta kredi çıktı mı diye süreç devam ediyor. İller bankası kapıları kapattı, kamu bankaları da aynı. Özel bankalar bireysel kredileri bile veremiyoruz dedi. Bazı kamu bankaları ise AK partili belediyeler 50 milyona yakın kredi çıkarmış. Körfez belediyesi kredi bulabilmiş. Anladık ki bize kamu bankalarında kapılar siyaseten kapalı. Tek çaremiz özel bankalar kaldı, her hafta neredeyse hepsini arıyoruz. Nisandan beri bir hareket yoktu, işçi haklı olarak doların artması enflasyonun yükselmesi ile parası eriyor, süreç daralıyor.

“YÜZDE 80’İ ÖDENDİ”


Diğer belediyeler arazi satıyordu, en azından bu konuda plan geliştirelim bir alternatif cebimizde dursun dedik, olur da kredi çıkmazsa diye. Biz bu sürece gelene kadar zaten 4 taksit yapmıştık, bunun 3’ünü zaten ödedik. 25 milyonunu zaten ödemiştik. Yüzde 80’i ödendi. 10 küsür milyon kaldı küçük bir kısmı kaldı yani bu ay kredi çıksaydı ödemeye çalışacaktık ama iller banaksında çat diye kesilince bizim ödemelerimiz zora girdi. Biz bu 25 milyonu öderken esnafa ödememiz gereken birçok şeyi işçiye ödemeye çalıştık ama yüzde 50 pay kesilince o da tıkandı. 2 ay önceki meclise arazi satışı talebi getirdik, bugün konusu edilen. Ama ne hikmetse o satışa hayır dediler sattırmadılar. Yine biz kredi için bir daha uğraştık baktık gelişme yok.


“MECLİS KARARINDAN 2 GÜN SONRA BANKADAN ONAY GELDİ”

Mecliste tatile sokuldu malum olağanüstü toplayalım dedik meclisi ama bundan önce il başkanlarından randevu alalım dedik. Makamlarına giderek uzlaşma kültürü ile çözelim istedik. Ben bizzat aradım il başkanlarını ne hikmetse bu randevu işi patladıktan sonra kamu malı edebiyatı yapmayan arkadaşlar tamam biz onay vereceğiz ama büyükşehir alacak dediler, bir kahramanlık hikâyesi yazmak istediler. O dönem biz Büyükşehir’in diğer belediyelerden yer aldığını ve bu araziyi de alabileceklerini söylemiştim zaten. Zaten bu kredi meselesi netleşmeseydi bu araziyi büyükşehir alabilirdi. Allah çok büyük biz de hakikaten bu kadar tesadüfi oldu. 7 gün il başkanlarından randevu gelemdi, gelmeyeceğini de gördük. Arkadaşlarla birlikte değerlendirdik meclisi toplayalım o arada randevu gelirse gideriz dedik. Ama 2 gün sonra özel bir bankadan haber geldi. Şartları sağlayabilirseniz verme ihtimalimiz var dediler. Ben de dün Ankara’ya gittim, onları sağlayabilir miyiz diye onları da netleştirdik. Bankaya dün akşam görüştük onaylattık. Olağanüstü meclis çağrımızdan sonra kredi onaylandı. Buna rağmen bu meclisi toplasaydık ‘Siz bizi mi kandırıyorsunuz hem kredi onayı aldınız hem meclisi neden hala topluyorsunuz’ denilecekti. Biz de bu meclisi iptal ettik. Dün akşam nezaketen bunu ilan etmeden önce parti grup başkan vekilini aradı ve bildirdiler. Konuyu da anlattılar.

“İŞÇİ BELEDİYE POLEMİĞİ OLSUN DİYE UĞRAŞTILAR”

2 ay önce bu şovu yine yapabilirlerdi, büyükşehir alabilirdi ama yapmadılar neden? Buradan işçiyi sürekli kışkırtarak, üzerimize salarak EYT’yi bile ödemediler diyerek işçi belediye polemiği olsun diye beklediler. Sonra ne oldu da birdenbire satışa onay verdiler. Çünkü işçide anladı süreci kimin açmaya çalıştığını ve kapatmaya çalıştığını. Birdenbire almak istemedikleri araziyi tamam alıyoruz dediler. Bizim de umudumuz yoktu kredide olmasaydı bugün bu meclisi yapacaktık. Ama Allah yüzümüze güldü bizi namerde muhtaç etmedi. 4 yıldır yaşadığımız bu sinsi politika ayyuka çıktı, dertleri engelleme kötüleme karalama, başarısız kılma edasıyla bir kahramanlık hikayesi yazmaya çalışıyorlar. Dertleri sorun çözmek değil mağdur etmek. Biz bu senaryoyu hizmet araçları satın alımında yaşadık. Hayır dedikten sonra 4 yıl geçti mağdur ettiler bizi sonra aldırmak zorunda kaldılar. Dertleri İzmit belediyesine yardım etmek olsaydı biz göreve gelir gelmez Büyükşehir bize taş ocağını kapattı, Allah’ın taşını vermedi. O kadar müthiş bir sinsi kumpanya ile mücadele ediyoruz ki, gelir gelmez taş ocağıı kapatan belediye bak biz çözdük diyerek kahramanlık yapıyor.

“DERTLERİ İZMİT BELEDİYESİ HIRPALANSIN”

Biz aynı sinsiliği Cumhuriyet Parkı’ndan ve şelale kafede yaptılar. Biz işletelim dediğimizde ‘Ben oraların özel sektör eliyle işletmek istiyorum’ dendi. Belsa B Blok yok pahasına gitti, birçok girişim yaptık ama sonuçsuz kaldı. O dönem kamu malı akıllarında yok muydu? Biz oraların hangi yandaşlara aldırıldığını çok iyi biliyoruz. Keşke kamuda kalsın evet bizim derdimiz satmak değil, krediyi çekseydik zaten satış yapmayacaktık. Ama onarlın derdi İzmit Belediyesi hırpalansın, biz yaptık desinler. Bize yardım etmek isteyen arkadaşlar üç kuruşluk işgaliye haklarına bile göz dikti Kocaeli Büyükşehir. Onun için çerez parası için bile bundan sonra büyükşehir’e ödeyeceksiniz dendi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X