MARMARA VE KOCAELİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN

02 Mayıs 2023 11:05
Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı, Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mali destek verdiği İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi’ne bugün başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törene katılım yoğun oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük çevre projesi olmaya aday İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertaraf Projesi için denizde yapılan hazırlıkların sonuna gelindi. İlk çamurun çıkartma işlemi bugün yapılacak. Büyükşehir Belediyesi eski Uluslararası Fuar Merkezi’nin yanında kurulan şantiye alanında törenle çamur çekimi yapılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törene, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, AK Parti Kartepe İlçe Başkanı Sadık Yılmaz, AK Parti İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Adayları Sadettin Hülagü, Veysel Tipioğlu, Berna Abiş, Ali Güney, Yasemin Özdemir, Mehmet Ellibeş, Kocaelispor Başkanı Engin Koyun ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“MARMARA VE KOCAELİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

Törende sözü alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın;”Bugün Kocaeli ve Marmara için tarihi bir gün. 2 Mayıs hiç unutulmaz bir tarih olarak hatırlanacak. Dünya kadar işimiz var aslında 2019 yılında belediyeyi yönetmek için kollarımızı sıvadığımızda bu hayat şehre adanmış bir hayat demiştik. Bu sözü tuttuk ne söz verdiysek gerçekleştirmek için her daim çalıştık. O çalışmamalarda her zaman çalışma arkadaşlarımızı ve bu şehrin insanını yanımızda bulduk. Bu şehri ve bu şehrin gençlerini de tabi unutmamak gerekiyor her zaman yerindeler iyi ki varsınız. Zorlu günlerden geçtik çok badireler atlattık, neredeyse bir sene geçmişti ki pandemi başladı yola çıkarken yapmadığımız hesaplar masaya geldi. Pandeminin belediyemize getirdiği ilave harcamalar 300 milyon TL’yi aştı yeni hesaplar yapmak gerekti. Ardından global ekonomik kriz başladı. Ama o zor günleri geçtik, hem işlerimizi yapmak devam ettik, yılmadık yorulmadık. Derken 11 şehrimizi vuan acı bir depreme uyandık. Hepimiz tek yürek olduk, fay hatlarının kırıldığını ama bu insanların gönüllerindeki köprülerin ayakta durduğunu gördük. Böyle bir şehri yönetmek, insanların desteğini alarak yönetmek, çalışma arkadaşlarımızın fedakârlığını görerek yönetmek daha bir kolay oluyor.

MARMARAYI ÖLMEKTEN KURTARACAK BİR PROJE

İki sene önce bir sabah kalktık ve Marmara denizinin üzerinde müsilaj olduğunu gördük. O zaman da şehrimizde Marmara’yı çevreleyen bütün illerin valililerini bürokratlarını içeren bir toplantı gerçekleti. Denizimizden asla vaz geçmeyeceğimizi ifade etmiştik. Çevre Bakanımız o zaman da Kocaeli’nin yanında olmuştu. O zaman OSB’yi kapattık gözü kör bir iş i yaptık hayır. Herkes kazandı vatandaşın şikayeti bitti onların da işleri bozulmadı. Hep bu mantık ile hareket ettik şehrin bir çok noktasında kentsel dönüşüm noktasında taşın altına gövdemizi koyduk. Bakın karşıda Cedit var taşın altına gövdemizi koyduk, Gölcük. Dilovası’nda sayısız çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde depremler yaşanırken, Kentsel dönüşüm yapmamak, karasız kalmak, tereddütte bulunmak bize yakışmazdı. O zaman da Çevre Bakanımız her zaman yanımızda gördük kendisi bu şehrin evladı gibi hep yanımızda oldu. Marmarayı ölmekten kurtaracak büyük bir çevre projesine bugün başlıyoruz.

KOCAELİ’YE MARMARAYA MÜJDELER OLSUN

 Kocaeli’ye Marmara’ya müjdeler olsun. Körfez’in ucunda yıllardır birikmiş olan bir çamur var. 8,5 milyon ton çamur, azor , fosfor, kurşun olan bir çamur bunları temizlememiz gerekiyor. TÜBİTAK ile yıllardır çalışma yapıyoruz. Çalışmalarımız bitti ayın Çevre Bakanımıza projeyi götürdük. Bakanımız ‘Derhal söz konusu Mavi vatansa hemen’ dedi. Cumhurbaşkanımız zaten Kocaeli’ye sevdalı, her zaman yanında oldu. Kocaeli’de Sayın Cumhurbaşkanımıza sevdalı. 5 yıllık bir proje toplam 120 milyon dolarlık bir proje, 3’te biri Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanıyor. 3’te birlik kısmını Şehir Bakanlığı geri kalanı da Büyükşehir Olarak biz sağlayacağız. Bir gemi vasıtasıyla denizin dibindeki çamur çekilecek, sulandırılarak meblan dediğimiz sistemin içine alınacak, kirli olan çamur ise alandan uzaklaştırılacak. 656 futbol sahası büyüklüğünde bir alanda temizlik yapacağız.

BİZ NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ”

Bu temizlikle ilgili de dünya hikaye anlatacaklar. Bakın TÜBİTAK ile çalıştık. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Birileri çınar yaprakları bizi alkışlıyor derken milletin aklı ile dalga geçerken biz o tesisleri çalıştırdık. Gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Bu projeyi de çalışmalara aralık vermeden çalıştığımızı gösteriyoruz. Bugün Sayın Bakanımız ile birlikte düğmeye basacağız.

MÜSİLAJI TETİKLİYOR

Marmara’nın büyük bölümünü etkileyen müsilaj sorunu sonrası Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni kurtarmak için TÜBİTAK-MAM ve İstanbul Üniversitesi’ne rapor hazırlattı. Projede dip boruları ve gemilerle çıkarılacak çamur, İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulacak susuzlaştırma tesisine taşınacak. Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı Projesi’nin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

LK ETAPTA 9,5 MİLYON ÇAMUR ÇIKARTILACAK

Bugün başlayacak olan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesinde çamur çıkartma işleminde ilk etap doğu baseninde 1 milyon 225 bin metrekare alanda toplam 9 milyon 462 bin 445 metreküp çamur çıkartılacak. İlk etabı 714 milyon TL’ye mâl olması beklenen projenin tamamı 121 milyon dolara tamamlanacak. İzmit Körfezi’nin temizliği projesinde maliyetin üçte birini Cumhurbaşkanlığı, diğer üçte birini Büyükşehir ve kalan üçte birini de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılayacak.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X