Fırsatçı ev sahiplerinde oyun bitmiyor! Uzmanlar uyardı: Kanuna karşı bir hile söz konusu

30 Temmuz 2023 14:49
Fahiş kirayla mücadele için atılan 'yüzde 25 zam sınırı'na takılmak istemeyen ve daha sık zam yapmanın yollarını arayan ev sahipleri, akılalmaz yöntemlere başvuruyor. Bunlardan birisi de '6 aylığına kiralık' oyunu. Uzman isimler, kiralık konut arayanları bu yönteme karşı uyardı.

Konut fiyatlarındaki fahiş artış, kiralara da yansıdı. Son dönemde kiralık konut bulmak hem zorlaştı hem de artan fiyatlar vatandaşlar zorlamaya başladı. Yeni evlenenler ve evinden çıkmak zorunda olanlar bütçeye uygun konut bulamıyor. Hükümet, 'yüzde 25 zam sınırı' getirerek bu artışın önüne geçmek için önemli bir adım attı ancak ev sahipleri bunu delmek için 'pes' dedirten yöntemlere başvuruyor.

KİRALIK EVDE YENİ OYUN

ATV Haber'in haberine göre; fırsatçı ev sahipleri bu kez 'kısa dönem kiralamaya uygundur' veya '6 aylığına kiralık' oyunuyla sahnede. Yüzde 25 kira sınırlamasını aşmak ve yılda 2 kez zam yapmak isteyen ev sahipleri, kısa dönemli sözleşme imzalamaya başladılar. Uzman isimler ise kiralık ev arayanlara kısa süreli sözleşmelerden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

"İHTİYAÇTAN DİYORSA BELGELEMESİ GEREKİR"

Gayrimenkul uzmanı Salim Taşçı, "Yüzde 25 sınırını delmek için fırsatçılık yapıyorlar. Kiracıya 6 ay sonunda 'hadi çık' diyemez. İhtiyaçtan diyorsa ihtiyacını belgelemesi gerekir" dedi. Arabulucu avukat Dursuna Yassıkaya, "Ev sahipleri baskı unsuru olarak kurmaya başladılar. 6 aylık gerçek bir irade olmadığı tespit edilecek olursa Medeni Kanunun ikinci maddedeki hakkında kötüye kullanılması sonucunu doğuracaktır" diye konuştu.

"KANUNA KARŞI BİR HİLE SÖZ KONUSU"

Avukat Şadan Tutumlu, "Ev sahipleri 6 aylık sözleşme yaparak 2 tane artış yapmaya çalışıyorlar. Ancak 6 aylık kira kontratı 6 ayın sonunda ev sahibi 2 defa artış yapmış oluyor. Kanuna karşı bir hile söz konusu" ifadelerini kullandı. 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazarın tüm yazıları
sedat menteş
Kocaeli Beyaz Eşya Servisi
Toyota
Gönül Otomotiv
X